søn. 20.11
17:30 - 19:47
Vika 2

21. november starter et av tidenes mest omdiskuterte sportsarrangementer: Fotball-VM i Qatar. Dødstallene blant de utallige migrantarbeiderne fra fattige land i Asia og Afrika passerte ufattelige 6 500 i fjor. En rekke journalister som har avdekket de umenneskelige forholdene blant arbeiderne har blitt arrestert og fått materialet sitt konfiskert.

Fotballinteresserte er delt i spørsmålet om hvorvidt man skal boikotte mesterskapet. Redaktør i Josimar Håvard Melnæs møter Lars Schou fra supporterinitiativet Vår fotball, som jobber mot sportsvasking, og Ole Kristian Sandvik fra Norsk Supporterallianse og NFFs Qatar-utvalg til samtale om mesterskapet og hvordan stemningen for en boikott er nå, dagen før avspark.

Følg Facebook-arrangementet her

Paneldeltakere

  • Moderator – Håvard Melnæs er en norsk forfatter og journalist som siden 2018 har vært redaktør for fotballtidsskriftet Josimar. Melnæs har blant annet jobbet mye med gravende journalistikk rundt VM i Qatar, og har vært på flere reportasjeturer til landet.
  • Lars Schou er medlem av supporterinitiativet Vår fotball, som jobber aktivt mot sportsvasking i fotballen, med basis i grasrota i norsk klubbfotball. Sportsvasking er når en stat benytter høyprofilerte sportsbegivenheter for å avlede oppmerksomheten fra kritikkverdige forhold. Lars har bakgrunn som Vålerenga-supporter, og har blant annet deltatt i podcasten Pyro & Pivo ved flere anledninger.
  • Ole Kristian Sandvik er styremedlem i Norsk Supporterallianse (NSA). Han var en av 14 medlemmer i Qatar-utvalget, som ble utnevnt av Norges Fotballforbund for å utrede en mulig boikott av VM i Qatar.

Om filmen

I THE WORKERS CUP følger vi en gruppe bygningsarbeidere som har flyttet til Qatar for å jobbe. I et forsøk på å leve opp til et slags samfunnsansvar, bestemmer alle byggeselskapene som jobber med fotball-VM seg for å arrangere en fotball-cup for arbeiderne, der hvert selskap har sitt eget lag. Gjennom turneringen får vi innblikk i hvordan livet er for arbeiderne som forsøker å tjene nok penger slik at familien i hjemlandet kan klare seg. 

Les mer om filmen her.

Praktisk info

  • Visningen av THE WORKERS CUP starter presis 17.30. 
  • Samtalen i etterkant av filmvisning foregår på norsk. 

Samarbeidspartnere

  • Josimar er et uavhengig, månedlig tidsskrift som dekker norsk og internasjonal fotball som fagfelt, kulturfenomen, samfunnsaktør og forretningsområde. Tidsskriftet kom med sin første utgave i april 2009, og er oppkalt etter den legendariske brasilianske høyrebacken med samme navn. Josimar ønsker å vise fotballens storhet, men også dens skyggesider, de skal fange dens bredde, men samtidig være smale. Josimar skriver om fotballens historie, spillets taktiske endringer, treningsmetodikk og spillestil, men også supporterkultur og fotballens rolle i verdenssamfunnet. Tidsskriftet har som mål å drive med kritisk og etterforskende journalistikk i en bransje som de mener preges av store summer og dobbeltroller blant sentrale aktører.

Det kritiske rom

Det kritiske rom (DKR) er vårt forum for debatt og samtale. Vi inviterer spennende gjester fra inn- og utland til diskusjon rundt temaer som belyses i både dokumentarer og fiksjonsfilmer. I år viser vi fem/seks filmer i DKR, som på hvert sitt vis tar opp aktuelle samfunnsspørsmål og problemstillinger knyttet til land i Asia, Afrika og Latin-Amerika.

Les mer om alle filmene i Det kritiske rom her.

Relaterte arrangementer

Relaterte filmer