man. 14.11
20:00 - 22:14
Vika 2

Mandag 14. NOV viser vi filmen HIDDEN LETTERS, om det gamle kinesiske skriftspråket Nushu – det eneste språket i verden som er utviklet av og kun brukt av kvinner. Etter filmen følger følger en samtale om kvinners posisjon og fremtid i Xi Jinpings Kina. 

Med skriftspråket Nushu som utgangspunkt følger HIDDEN LETTERS den lange linjen til den moderne kinesiske kvinnen, som fortsatt lider under en samfunnsorden der kvinnen er underordnet mannen. Filmens co-produsent, Mette Cheng Munthe-Kaas, møter Gerald Folkvord fra Amnesty til en samtale om kvinners posisjon og fremtid i Kina. Samtalen ledes av samfunnsdebattant og skuespiller Uma Feed.

Følg Facebook-arrangementet her.

Paneldeltakere

  • Moderator – Uma Feed er aktiv samfunnsdebattant, skuespiller og interdisiplinær scenekunstner. Hun er utdannet method acting-skuespiller ved NSKI Høyskole og har jobbet som frilans scenekunstner i en årrekke. Hennes siste videoverk 유일한 이야기 The Only Story ble vist på åpningsutstillingen «Jeg kaller det Kunst» på det nye Nasjonalmuseet. Hun har hatt egne scenekunstoppsetninger og performancer, vært utøver i andres performancer og produksjoner for scenen, samt gjort småroller for TV, film og reklame.
  • Mette Cheng Munthe-Kaas er en prisbelønnet produsent og klipper. Hun har co-produsert Hidden Letters gjennom sitt eget selskap Ten Thousand Images, som hun startet i 2014. Tidligere har hun blant annet produsert Nowhere to Hide (2016), som vant en Amanda-pris for beste dokumentar og ble Emmy-nominert.
  • Gerald Folkvord er politisk rådgiver i Amnesty International i Norge. Han arbeider mest med spørsmål knyttet til menneskerettigheter, sikkerhet og hvordan den digitale utviklingen påvirker folks rettigheter. Gerald har også ansvar for Amnesty Norges arbeid med Kina, og han har fulgt utviklingen for menneskerettighetene i Kina i over 20 år.

Om filmen

«Nushu handler mest om sorg og lidelse», sier Xin Hu, en eldre formidler av det hemmelige kinesiske skriftspråket – et skriftspråk som har eksistert i tusen år skapt av kinesiske kvinner. I flere generasjoner hadde ikke kvinner lov til å lære seg å lese eller skrive. Nushu er det eneste språket i verden som er utviklet av og kun brukt av kvinner. Gjennom årene har det vært en ventil for sorgen mange kvinner følte på da de ble tvunget inn i miserable ekteskap.

Det kritiske rom

Det kritiske rom (DKR) er vårt forum for debatt og samtale. Vi inviterer spennende gjester fra inn- og utland til diskusjon rundt temaer som belyses i både dokumentarer og fiksjonsfilmer. I år viser vi fem filmer i DKR, som på hvert sitt vis tar opp aktuelle samfunnsspørsmål og problemstillinger knyttet til land i Asia, Afrika og Latin-Amerika.

Les mer om alle filmene i Det kritiske rom her.

Relaterte arrangementer

Relaterte filmer