Årets Gullbjørn-vinner under Berlinalen, Mohammad Rasoulof, er godt kjent for Film Fra Sør-publikummet. Da vi presenterte tre av hans filmer i et regissørportrett i 2017, deriblant Mannen mot strømmen (2017), ble besøket hans til Oslo forhindret da han ble arrestert på flyplassen i Teheran. Presteskapet var lite fornøyd med hans negative fokus på destruktive trekk ved styringen av det iranske samfunnet.

Dette bakteppet er viktig når vi i år har gleden av å presentere hans nyeste film, som går rett i strupen på et område der Irans prestestyre har vært mer aktive enn de fleste andre land i verden. I fire episoder får vi servert moralske fortellinger om dødsstraff, en institusjon i det iranske samfunnet med mål om å gjengjelde «en tann for en tann». I møte med både de som tvinges til å utøve straffen og familiene som rammes av den, utfordres vi til dypere refleksjoner rundt bruken av dødsstraff som gjengjeldelse. Rasoulofs historier fortsetter å utfordre og engasjere. Han går dypt inn i de moralske dilemmaene som blir reist av dødsstraff som institusjon – ikke bare i Iran, men i en rekke samfunn hvor metoden fortsatt praktiseres.

Lasse Skagen

Les Ny Tids anmeldelse av Det finnes ingen djevel her

Regissør

Mohammad Rasoulof (f. 1972) er en av Irans fremste nålevende filmskapere. Han er opprinnelig sosiolog, men studerte filmklipping ved Sooreh-universitetet og laget en rekke kortfilmer på 1990-tallet. Etter spillefilmdebuten i 2002 har han laget ytterligere seks langfilmer. Hans tre siste filmer har alle vunnet priser ved filmfestivalen i Cannes.

Originaltittel Sheytan vojud nadarad

Land Iran

År 2020

Regissør Mohammad Rasoulof

Manusforfatter Mohammad Rasoulof

Fotograf Ashkan Ashkani

Produsent Kaveh Farnam, Farzad Pak, Mohammad Rasoulof

Med Baran Rasoulof, Mahtab Servati, Ehsan Mirhosseini

Produksjonsselskap Arthaus

Spilletid 2t 31m

Språk Persisk

Undertekst Engelsk

Format DCP

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?