26. nov. - 06. des.
Digital Festival
Tilgjengelig fra 26. nov.

Denne filmen vises på vår digitale festival.

Rwanda, 1973. På den katolske internatskolen for jenter går ting sin vante gang. Ambisjonsrike studenter med store planer for fremtiden deler sovesal, dusj og kantine, og fører en tilsynelatende problemfri studiehverdag. Men de bakenforliggende motsetningene gjør seg mer og mer gjeldende. For selv om folkemordet i Rwanda fant sted tjue år senere, tilspisset konflikten seg under et militærkupp i nettopp 1973. Dermed er ikke konflikten mellom hutuene og tutsiene bare et tematisk bakteppe, men også en voksende kilde til intriger og konflikt for studentene. Slik blir filmen et vondt frampek mot det grusomme folkemordet som fant sted i landet i 1994.

Foruten det postkoloniale blikket på deler av Rwandas historie, er dette en filmteknisk triumf. Kontrasten mellom det jazzete soundtracket og stadig mer grufullt handlingsforløp, gjør Our Lady of the Nile til en særs original film. Anført av et ensemble primært bestående av førstegangsskuespillere er dette også en slående visuell film, med poetiske sekvenser i sakte film og vakre naturtablåer. Our Lady of the Nile var blant åpningsfilmene under fjorårets filmfestival i Toronto.

Elias Bakken Johansen

Regissør

Atiq Rahimi (f. 1962) ble født i Kabul, men flyktet fra Afghanistan i 1984. Han kom til Frankrike som politisk flyktning, og er utdannet ved prestisjetunge Sorbonne i Paris. Rahimi er kanskje aller mest kjent for sitt forfattervirke, og ble blant annet tildelt Goncourt-prisen i 2008. Han vant dessuten flere priser for sin første spillefilm, Aske og jord (2004). Our Lady of the Nile er regissørens tredje spillefilm, og var blant åpningsfilmene under fjorårets filmfestival i Toronto.

Denne filmen inngår i

Horisonter

Originaltittel Notre-Dame du Nil

Land Frankrike, Belgia, Rwanda

År 2019

Regissør Atiq Rahimi

Manusforfatter Atiq Rahimi, Scholastique Mukasonga

Fotograf Thierry Arbogast

Produsent Charlotte Casiraghi, Marie Legrand, Rani Massalha, Dimitri Rassam

Med Amanda Mugabezaki, Albina Kirenga, Belinda Rubango

Spilletid 1t 30m

Språk Fransk, Kinyarwanda

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?