Etter tre år i fengsel vender Kermek tilbake til hjembyen, og i hans fravær har en kriminell gjeng tatt over makten. Kermek og hans kjære Eva legger ut på rømmen over de kasakhstanske steppene for å unnslippe gangsternes klør, med mål om å åpne en kino ute i ødemarken.

Universet som Yellow Cat utspiller seg i er som et lappeteppe av filmhistoriske referanser. Historien om to elskende på rømmen fremstår som en absurd og underfundig gjenfortelling av Terrence Malicks Badlands, og Adilkhan Yerzhanovs registil sender tankene til stilsikre filmskapere som Aki Kaurismäki og Wes Anderson, samt klassiske stumfilmkomedier. I den avsidesliggende landsbyen, befolket av Robert de Niro-imiterende gangstere, plasserer Kermek seg selv i rollen som den mystiske helten – nærmere bestemt hovedpersonen i Jean-Pierre Melvilles noir-klassiker Le Samouraï, som Kermek er besatt av, selv om han aldri har sett filmen i sin helhet.

Yellow Cat er et kjærlighetsbrev til filmhistorien, og denne sjarmerende og melankolske komedien om naive drømmere på flukt er full av herlige visuelle detaljer og tørrvittig humor.

Atli Bjarnason

Regissør

Adilkhan Yerzhanov (f. 1982) er født i Jezkazgan-regionen i Kasakhstan, og studerte film ved det nasjonale kunstakademiet i Almaty. Han står bak en rekke prisvinnende filmer, og mottok bl.a. regiprisen under Asia Pacific Screen Awards for A Dark, Dark Man (2019). Yellow Cat er hans niende spillefilm, og hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Venezia.

Originaltittel Sary mysyq

Land Kasakhstan, Frankrike

År 2020

Regissør Adilkhan Yerzhanov

Manusforfatter Adilkhan Yerzhanov, Inna Smailova

Fotograf Yerkinbek Ptyraliyev

Produsent Yermek Utegenov

Med Azamat Nigmanov, Kamila Nugmanova, Sanjar Madi, Yerzhan Zhamankulov, Yerken Gubashev, Nurbek Mukushev

Spilletid 1t 30m

Språk Kasakhisk, Russisk

Undertekst Engelsk

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?