ons. 16.11
17:45 - 19:25
Vika 4
fre. 18.11
21:00 - 22:40
Vega 3
lør. 19.11
20:45 - 22:25
Vika 2

Medrivende thriller i rene John le Carré-stil satt til militærjuntatidens Argentina.

Ivan de Wiel (Dardenne-brødrene-favoritt Fabrizio Rongione) er en diskre verdensmann som representerer en sveitsisk storbank, og som konverserer uanstrengt på spansk, fransk og engelsk. Han ankommer Argentinas hovedstad Buenos Aires sammen med sin kone Inès (Stéphanie Cléau) i 1980. Han har kommet til landet for å etterfølge sin mer flamboyante forgjenger, som på mystisk vis har forsvunnet over natten, og følge opp en svært viktig kunde tilhørende landets politiske venstreside. I et land hvor den høyrepopulistiske militærjuntaen styrer på brutalt vis befinner de Wiel seg plutselig i et farlig og intrikat maktspill.

Azor er en voldsomt imponerende debutfilm, og som en god John le Carré-filmatisering ligger mye av spenningen i uvissheten i hvilke farer som skjuler seg bak et litt langt blikk fra en forbipasserende på gaten eller en samtale preget av høflig tåkeprat med personer med tilknytning til mektige og farlige aktører. Filmen ble i 2021 kårets til årets best thriller av det anerkjente nettstedet Rotten Tomatoes. Både skuespill og tidskoloritt er av ypperste klasse, og filmen fremstår som en mer subtil variant av klassiske thrillere med politisk bakteppe fra 1980-tallet, slik som for eksempel Costa-Gavras’ Missing (1982) og Peter Weirs Brennpunkt Jakarta (1982).

Jon Sæter

Regissør

Sveitsiske Andreas Fontana (f. 1982) debuterer på imponerende vis som spillefilmregissør med Azor. Han har studert komparativ litteratur ved universitetet i Genève og regi i Buenos Aires. I 2015 regisserte han kortdokumentaren Pedro M, 1981.

Denne filmen inngår i

HORISONTER

Originaltittel Azor

Land Argentina, Sveits, Frankrike

År 2021

Regissør Andreas Fontana

Manusforfatter Andreas Fontana, Mariano Llinás

Fotograf Gabriel Sandru

Produsent David Epiney, Eugenia Mumenthaler

Med Fabrizio Rongione, Stéphanie Cléau, Alexandre Trocki, Juan Trench

Produksjonsselskap Alina Film, Local Film, Radio Télévision Suisse (RTS), Ruda Cine

Spilletid 1t 40m

Språk Spansk, Fransk, Engelsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama, Spenning

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?