lør. 19.11
17:30 - 19:31
Vika 1
søn. 20.11
20:30 - 22:31
Vika 2

Kontroversiell og brutal thriller inspirert av en av Irans mest beryktede seriemordere.

I den iranske byen Mashhads bakgater herjer en seriemorder som jakter på sexarbeidere i Allahs navn. Journalisten Rahimi – utmerket spilt av Zar Amir-Ebrahimi som fikk prisen for beste skuespiller i Cannes – er frustrert over myndighetenes og politiets tafatte forsøk på å stoppe drapene, så tar selv på seg oppdraget å stoppe morderen. På samme tid prøver seriemorderen Saeed å opprettholde en illusjon om et stabilt familieliv mens han stadig vekk trekkes dypere og dypere inn i besettelsen av å «rense» Mashhads på oppdrag fra Gud. Det som følger er en bekmørk, brutal katt-og-mus-jakt som er vel så mye en seriemorder-thriller i David Finchers ånd som en utforskning og kritikk av misogyne samfunnsstrukturer i Iran.

Holy Spider bygger på den virkelige seriemorderen Saeed Hanari, en familiemann som drepte 16 sexarbeidere i Mashhad mellom 2000 og 2001. Regissør Ali Abbasi gjorde seg verdenskjent med Grensen i 2018 og er her tilbake med en kontroversiell og svært brutal film som tar utgangspunkt i den velkjente seriemordersjangeren og snur den på hodet. Filmen hadde verdenspremiere i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes, der den ble møtt med strålende mottakelse og var blant de mest omdiskuterte filmene på festivalen.

Introduksjon, Forouzan Jamshidnejad

Alle visninger av HOLY SPIDER introduseres av skuespiller i filmen, Forouzan Jamshidnejad.

Regissør

Ali Abbasi (f. 1981) er en svensk-iransk filmskaper med filmutdanning fra Den Danske Filmskole. Abbasi har jobbet med film i hele Skandinavia. Hans første film, Shelley (2016), hadde Ellen Dorrit Petersen i en av hovedrollene. Grensen (2018) ble hans internasjonale gjennombrudd og vant Un certain regard-prisen i Cannes og var senere Oscar-nominert for sminkearbeidet. Holy Spider hadde premiere i hovedkonkurransen i Cannes tidligere i år.

Denne filmen inngår i

HOVEDKONKURRANSE PUBLIKUMSPRISEN

Originaltittel Holy Spider

Land Iran, Danmark, Tyskland, Sverige, Frankrike

År 2022

Regissør Ali Abbasi

Manusforfatter Ali Abbasi, Afshin Kamran Bahrami

Fotograf Nadim Carlsen

Produsent Sol Bondy, Jacob Jarek

Med Zar Amir-Ebrahimi, Mehdi Bajestani, Arash Ashtiani, Forouzan Jamshidnejad.

Produksjonsselskap Profile Pictures, ONE TWO Films

Distribusjon Mer Film

Spilletid 1t 56m

Språk Persisk

Undertekst Engelsk

Sjanger Spenning

Format DCP

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Relaterte gjester

Hva med disse filmene?