lør. 11.11
18:00 - 19:57
Cinemateket Lillebil

Charulata er en mesterlig behersket og elegant fortelling om kjærlighet og undertrykt begjær. Handlingen utspiller seg i 1879, men framstår likevel tidløs og moderne. Satyajit Ray er den store auteuren i indisk film og slo tidlig gjennom i vesten.

Charulata er en mesterlig behersket og elegant fortelling om kjærlighet og undertrykt begjær. Handlingen utspiller seg i 1879, og selv om Ray legger stor vekt på å gi et korrekt tidsbilde, fremstår filmen på alle måter som tidløs og moderne.

Charu er gift med en bengalsk intellektuell, som er redaktør for en engelskspråklig avis. Han er oppslukt i sitt arbeid og har lite tid til Charu, som tilbringer kjedsommelige dager alene med brodering og lesing. Når Amal, mannens yngre fetter, kommer på besøk, finner hun en venn i ånden som hun kan snakke med om sine litterære interesser. Vennskap oppstår og snart blir det tydelig at Charu har mer enn vennskapelige følelser for ham.

Cinemateket i Oslo

Programsjefens hjørne

I år har programsjefene på Vega Scene, Cinemateket og Nordisk Film Kino kuratert filmer til årets program. CHARULATA er valgt ut av programsjef på Cinemateket i Oslo, Jan Langlo.

Regissør

Satyajit Ray (2021 - 1992) var en indisk filmskaper fra Kolkata, og regnes som en av de viktigste filmskaperne gjennom tidene. Hans første spillefilm, og første film i Apu-trilogien, Pater Panchali (1955), ble en stor suksess på internasjonale filmfestivaler. Ved siden av den kjente filmtrilogien ga han oss flere klassikere, blant annet The Music Room (1958), The Big City (1963) og Charulata (1964).

Denne filmen inngår i

HORISONTER PROGRAMSJEFENS HJØRNE

Originaltittel চারুলতা (Cārulatā)

Land India

År 1964

Regissør Satyajit Ray

Manusforfatter Satyajit Ray

Fotograf Subrata Mitra

Produsent R. D. Bansal

Med Soumitra Chatterjee, Madhabi Mukherjee, Sailen Mukherjee, Syamal Ghosal

Spilletid 1t 57m

Språk Bengali, Engelsk

Undertekst Norsk

Sjanger Drama

Format 35mm

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?