lør. 11.11
21:00 - 22:47
Vega 2
ons. 15.11
20:45 - 22:32
Vega 3
søn. 19.11
13:30 - 15:17
Cinemateket Lillebil

Kom tett på det fascinerende livet til Nam June Paik, tidenes mest kjente koreanske kunstner, i denne engasjerende, nostalgiske dokumentaren. Han regnes som videokunstens far, og var revolusjonerende med sin bruk av teknologi i kunsten.

Den koreansk-amerikanske videopioneren , futuristen og kunstglobalisten Nam June Paik vokste opp i Seoul på 30-tallet, men flyktet fra landet sammen med familien til Japan under Korea-krigen. Her studerte han musikk på universitetet i Tokyo, og dykket ned i verkene til den eksperimentelle komponisten Arnold Schønberg. Hans rastløse sjel brakte ham imidlertid til Tyskland, hvor han traff elektronikaikonet Karlheinz Stockhausen og ble introdusert for konseptkunstnere som John Cage og Joseph Beuys. I dette eksperimentelle og subversive kunstmiljøet ble den som siden skulle bli kjent som videokunstens far i sannhet født.

«Jeg bruker teknologi for å hate det ordentlig» er et av hans berømte sitater, når han med store kunstneriske ambisjoner entret kunstscenen i New York på starten av 60-tallet. Her fant han et rikt kunstmiljø, med flere av folkene i Fluxus- bevegelsen, som arbeidet med outrerte happenings og manifestasjoner. Paik fant imidlertid sine egne meget orginale veier og gikk løs på TV-boksen, som han mente måtte kunne brukes til noe mer nyttig enn kun å passivisere folk. Han snudde kunstblikket mot boksen og skapte et av sine mest ikoniske kunstverk; TV Buddha, der en buddhafigur betrakter en liten TV. Verket uttrykker kontrastene og parallellene mellom Øst og Vest, teknologi og spiritualitet, og ble toneangivende for mange av hans senere verkers lek med TV-skjermer, videokamera og annen moderne teknologi.

Regissøren Amanda Kim tar oss med på en utrolig reise inn i en ekstremt begavet kunstnersjel, som var langt foran sin tid når det gjaldt å tematisere teknologien i sin visuelle kunst. Han levde hardt og kompromissløst, men alltid med en stø og overrumplende kurs i kunsten sin.

Lasse Skagen

Regissør

Amanda Kim er en koreansk-amerikansk filmskaper. Tidligere har hun hatt rollen som kreativ leder for Vice Media, og har jobbet som kreativ produsent i Vices TV-kanal Viceland. Nam June Paik: Moon Is the Oldest TV er hennes første dokumentarfilm. Filmen hadde premiere på filmfestivalen i Sundance.

Denne filmen inngår i

DOK:SØR KUNST & MUSIKK

Originaltittel Nam June Paik: Moon Is the Oldest TV

Land USA

År 2023

Regissør Amanda Kim

Fotograf Nelson Walker III

Produsent Amy Hobby, Amanda Kim, David Koh, Mariko Munro, Jennifer Blei Stockman, Jesse Wann

Med Nam June Paik, Steven Yeun

Produksjonsselskap Curatorial, Lone Palm Films, Octopus Originals, Universal Remote

Spilletid 1t 47m

Språk Koreansk, Engelsk, Tysk

Undertekst Norsk

Sjanger Dokumentar

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Hva med disse filmene?