søn. 12.11
18:00 - 19:33
Cinemateket Tancred
man. 13.11
20:45 - 22:18
Vega 2
tir. 14.11
20:30 - 22:03
Cinemateket Lillebil

En ukonvensjonell og leken dokumentar om jakten på den første filmen som ble laget i Guinea, MOURAMANI (1953). Regissøren Diallos nysgjerrighet utvikler seg til en metodisk og innsiktsfull fortelling om landets filmhistorie og politikk.

Regissør Thierno Souleymane Diallo tar i bruk en leken og ukonvensjonell filmstil for å vise frem arbeidet med å grave frem den første filmen som ble laget i landet, Mouramani (1953) av Mamadou Touré. Denne myteomspunnede førstefilmen løfter flere spørsmål frem i lyset. Har noen i det hele tatt sett den? Det virker som mange kjenner til den, men hvorfor er den forsvunnet og hvor er den nå?

Diallos nysgjerrighet utvikler seg til en metodisk og innsiktsfull fortelling om Guineas filmhistorie og politikk i et land som en gang var en pioner innen kunstformen. Gjennom møter med guineanske arkivarer og kinoeiere, blir tragedien ved en tapt filmarv tydelig. Vi sitter igjen med en følelse av sorg og frustrasjon når vi forstår at det ikke er nok ressurser til å ta vare på landets filmarv. Diallos egne minimale, men effektive, ressurser – gjennom bruken av sitt ene kamera, bare føtter og ambisjoner – portretterer denne sorgen mesterlig.

Ved å kreativt gjenskape og omtolke den tapte filmen, gir han en dypere forståelse av betydningen av arkivering og historie, og samtidig omdefinerer han sin egen film som et viktig bidrag inn i Guineas tapte fortid.

Mosa Mpetha

Regissør

Thierno Souleymane Diallo er født i Guinea. Han har studert ved ISAG i Dubréka, og flyttet i 2012 til Niger for å ta en mastergrad i Creative Documentary. Siden har han også utdannet seg innen dokumentarfilm i Senegal. I 2015 lagde han sin første TV-dokumentar, Un homme pour ma famille. Hans nyeste film, The Cemetary of Cinema, hadde premiere på filmfestivalen i Berlin.

Denne filmen inngår i

DOK:SØR SCREEN AFRICA

Originaltittel Au cimetière de la pellicule

Land Guinea, Senegal, Frankrike, Saudi-Arabia

År 2023

Regissør Thierno Souleymane Diallo

Fotograf Leila Chaibi, Thierno Souleymane Diallo

Produsent Alpha Amadou Diallo, Jean-Pierre Lagrange, Maud Martin, Marie-Louise Starr

Med Thierno Souleymane Diallo, Penda Lam, Aboubacar Condé

Produksjonsselskap L’Image d’Après, JPL Productions, Lagune Productions, Le Grenier des Ombres

Spilletid 1t 33m

Språk Fransk, Malinka, Fulfulde

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Hva med disse filmene?