Årets prisvinnere på Film fra Sør

ABOUT DRY GRASSES, ANHELL69 og PERFECT DAYS er årets vinnerfilmer på den 33. utgaven av Film fra Sør.

Årets prisvinnere på den 33. utgaven av Film fra Sør er annonsert, og vi er stolte av å kunne offentliggjøre at årets vinnere er ABOUT DRY GRASSES av Nuri Bilge Ceylan, ANHELL69 av Theo Montoya og PERFECT DAYS av Wim Wenders.

Vinnerne av Sølvspeilet og Dok:Sør har sine siste visninger søndag 19. NOV:

Visningen av PERFECT DAYS søndag er utsolgt. Filmen får norgespremiere i februar 2024.

Sølvspeilet

10 filmer har i år deltatt i festivalens internasjonale hovedkonkurranse, og hatt mulighet til å vinne festivalens hovedpris, Sølvspeilet. Juryen som har vurdert filmene har bestått av Chloé Faulkner, Farzad Samsami og Hallvard Berby.

About Dry Grasses

ABOUT DRY GRASSES

Vinneren av Sølvspeilet er Nuri Bilge Ceylans ABOUT DRY GRASSES. Filmen distribueres i Norge av Arthaus og vil ha kinopremiere februar 2024.

Juryens begrunnelse:

«Årets Sølvspeil deles ut til en sofistikert og gjennomgående visuelt utsøkt film som juryen føler utmerker seg særlig i sin ekstraordinære kompleksitet, omfang og visjon. Filmens lengde – 3 timer og 17 minutter – vil nok virke avskrekkende på mange, men dette er på ingen måte noen tålmodighetsprøve. Et mesterlig og stilsikkert bildespråk geleider tilskueren gjennom idérike og subtile dialogsekvenser, båret frem av fantastiske skuespillerprestasjoner, med det øde anatoliske fjellet som bakteppe. Ikke bare skisseres det et unikt og subtilt karakterstudie i menneskelig smålighet. Som tilskuer blir vi også konfrontert med det som føles som dypt presserende eksistensielle og politiske dilemmaer. Dette er en film man kan leve lenge på, og som tåler å bli sammenlignet med de største litterære og filmatiske forelegg.»

I tillegg har juryen gitt Hederlig omtale til THE BREAKING ICE av Anthony Chen.

DOK:SØR

I konkurranseprogrammet Dok:Sør konkurrerte 10 dokumentarfilmer om hovedprisen for dokumentarfilm. Juryen har bestått av Daniil Ryvænge, Elise Maria Høkaas og Jonathan Halvorsen, som valgte ANHELL69 av Theo Montoya som årets Dok:Sør-vinner.

Anhell69

ANHELL69

Juryens begrunnelse:

«DOK:SØR-prisen tildeles en film som kaster et nært og gripende lys over hverdagen til en sårbar gruppe mennesker i Medellin, Colombia. Gjennom filmens fortellerteknikk blir publikum dypt engasjert i en personlig reise, utfoldet på en fri og levende måte. Historien utspiller seg i et miljø preget av unge mennesker med flytende seksualitet og et presserende behov for selvuttrykk, alt innenfor rammene av et samfunn som preges av vold og minoritetsfiendtlighet.

Filmen utforsker komplekse temaer som oppvekst, drømmer, håp og død, formidlet gjennom et poetisk og visuelt filmspråk, støttet av et unikt karaktergalleri. Filmen lever og puster gjennom den rike historien den ønsker å formidle, samtidig som filmskaperen ikke unngår å dele innsikter fra den organiske prosessen bak filmens tilblivelse. Filmens dybde understreker betydningen av å tillate full frihet for individuell seksualitet og belyser konsekvensene av å begrense kjærlighet i samfunnet. Den skaper en resonans som går utover lerretet, og etterlater publikum med refleksjoner om inkludering og viktigheten av å omfavne mangfoldet i menneskelig kjærlighet.»

I tillegg har juryen valgt å gi Hederlig omtale til Thierno Souleymane Diallos THE CEMETERY OF CINEMA.

PUBLIKUMSPRISEN

Film fra Sør er først og fremst en publikumsfestival, og publikum har stemt frem den filmen de likte best på festivalen. Én heldig vinner trekkes og får en iPhone 15 Blue fra Mycall.

Vinneren av publikumsprisen på årets Film fra Sør er PERFECT DAYS av Wim Wenders.

Perfect Days 2

PERFECT DAYS