En historisk dag

En historisk dag”, sier Kunstnerisk Leder i Stiftelsen Film fra Sør Lasse Skagen. Retningslinjene for det nye støttefondet SØRFOND er nå endelig på plass. Argentinske Lucía Puenzo(bildet)var på festivalens pitcheforum 2011 med planer om å søke støtte.

Etter en tidkrevende prosess med godkjennelse av retningslinjene, er SØRFOND nå endelig på plass. Utenriksdepartementet godkjente 20.januar, 2012, de retningslinjer som Norsk Filminstitutt og Film fra Sør har foreslått. Retningslinjene spesifiserer kravene som stilles for søknad om støtte fra fondet.

”En historisk dag”, sier Kunstnerisk Leder i Stiftelsen Film fra Sør Lasse Skagen. ”Siden 2008 har vi arbeidet med å få på plass dette fondet, som vil gi nye stimulanser til produksjon av gode filmer fra Sør, og også knytte den norske filmbransjen tettere til det som foregår utenfor Vesten. ” Film fra Sør har siden 1991 presentert film og filmskapere fra Asia, Afrika, Midt-Østen og Latin-Amerika. Nå er aktivitetene i Stiftelsen Film fra Sør blitt utvidet til også å bidra i arbeidet med finansiering av film. "Det er en milepæl i Film fra Sørs historie”, fremhever Skagen. ”Det er vidsynt av Utenriks- og Kulturdepartementet å gå sammen for å styrke tilfanget av Sør-film på den internasjonale filmscenen. Det vekker allerede internasjonal oppmerksomhet at Norge gjør dette, og vi håper at de neste årene vil gi en avkastning som vil legges merke til i filmmiljøer over hele verden”, avslutter Skagen.

Målsetning med SØRFOND er å støtte realiseringen av filmproduksjoner fra Sør, som ellers ikke ville blitt gjennomført av politiske eller økonomiske årsaker. For 2012 skal NOK 4 mill fordeles i støtte. Utenriksdepartementet har bevilget pengene til fondet og Kulturdepartementet står ansvarlig for støtte til driften. Norsk Filminstitutt og Stiftelsen Film fra Sør står ansvarlig for driften av fondet. Tilskuddet skal bidra til å styrke film som kulturuttrykk, fremme mangfold og kunstnerisk integritet på den internasjonale filmscenen og styrke ytringsfriheten. Tilskuddet skal også bidra til økt samarbeid mellom norsk og internasjonal filmbransje.

Søknaden fremmes gjennom en norsk co-produsent, som er et grunnkrav for søknad om støtte, og skjemaet ligger på fondets nettside www.sorfond.com. Her finnes og annen relevant informasjon om fondet.