En samtale med Michel Franco

Bli bedre kjent med regissøren bak årets åpningsfilm New Order i en samtale fra London Film Festival.

Regissørportrett

Har du fått med deg årets åpningsfilm? Nå kan du se en samtale med Michel Franco som tar for seg hele hans regiskap. Samtalen, ledet av Maria Delgado, fant sted under BFI London Film Festival i oktober og er gjort tilgjengelig av British Film Institute. Samtalen vil være tilgjengelig på den digitale visningsplattformen ved leie av New Order og Daniel & Ana.

Nye visninger av New Order

Åpningsfilmen New Order ble utsolgt allerede på lørdag, og vi har siden vært i dialog med filmens norske distributør Tour de Force om å sette opp ekstravisninger av den. Fra og med tirsdag er nye visninger på plass sammen med en fersk regissørsamtale.

NB: After Lucia blir dessverre ikke tilgjengelig for leie ved festivalen likevel, da versjonen vi har fått av filmen ikke har fungerende undertekster. Vi beklager dette!

Om Michel Franco

Regissør, produsent og manusforfatter. Den meksikanske filmskaperen Michel Franco er et arbeidsjern, og liker å jobbe på flere sider av bordet i en filmproduksjon. Det gir større kontroll, og bidrar utvilsomt til at prosjektene han er involvert i får en tydeligere kunstnerisk signatur enn hva som vanligvis er tilfelle i bransjen. Derfor er det også spennende å se hva som rører seg i Francos filmunivers, fordi det sannsynligvis sier noe om hvem han er som person. Og når man ser filmene han har laget så langt, er det opplagt at dette er en kunstner som først og fremst er opptatt av menneskets mørkere sider.

Etter å ha laget en rekke kortfilmer, spillefilmdebuterte han med Daniel & Ana, som ble nominert til Camera D`or-prisen under filmfestivalen i Cannes i 2009. Et søskenpar kidnappes og tvinges til sex foran kamera, med påfølgende krav om løsepenger og traumer man knapt kan forestille seg. Her trekkes vi inn i Francos univers, hvor det menneskelige beistet gnager på psyke og verdighet i kjølvannet av dramatiske opplevelser. Dette er også beskrivende for flere av hans senere filmer, ikke minst After Lucia, som tar opp den brutale kulturen rundt spredningen av sex-videoer blant ungdom.

I flere av sine senere produksjoner, både som produsent og regissør, fremviser Franco en sterk politisk bevissthet. Han har selv uttalt at New Order – åpningsfilmen under årets Film fra Sør – markerer den første filmen som utgjør en direkte, politisk kommentar til den politiske situasjonen i Mexico. Og etter å ha sett filmen er det all grunn til å være bekymret for hvilken retning landet er på vei.

Les mer om filmene her: