Film fra Sør i Brasil

Stiftelsen Film fra Sør med kunstneriske utvekslingsprosjekter i Sao Paulo, Brasil, november 2011.

I dag 15. november 2011 åpner den norske regissøren Hans Petter Moland en retrospektiv på sine filmer i Cinemateca Brasileira i Sao Paulo. Starten blir en Master Class, der regissøren samtaler med den erfarne brasilianske filmkritikeren Christian Petermann om Molands filmproduksjon. En kortfilm og seks spillefilmer – helt frem til den siste En ganske snill mann skal vises. Retrospektiven kommer i stand på initiativ fra Stiftelsen Film fra Sør, med støtte fra Utenriksdepartementet og med faglig og praktisk assistanse fra Jan Erik Holst i Norsk Filminstitutt.

Brasil-satsingen inkluderer også et annet solid prosjekt: To konserter med Bugge Wesseltofts Limite-Ensemble på det fantastiske Auditorio Ibipuera i Sao Paulo. Limite ble første gang oppført i storsalen på Den Norske Opera & Ballett i forbindelse med Film fra Sør-festivalen i oktober 2010 med kronprinsparet tilstede. Oppfølgingen med to konserter i Sao Paulo 5. og 6. november var en stor suksess, med et samlet besøk på over 1200 publikummere.

– Det var to fantastiske konserter i en utrolig flott bygning, med stående applaus etter siste konsert, forteller Lasse Skagen, kunstnerisk leder i Stiftelsen Film fra Sør. Han var tilstede som initiativtaker og medprodusent på arrangementene.

– Både Limite-konsertene og retrospektiven med Hans Petter Moland kommer som følge av gode de kulturelle forbindelsene som Stiftelsen Film fra Sør har til Brasil. Selvsagt spilte også Norges nye satsing på Brasil som et foretrukket samarbeidsland i Latin-Amerika inn, forteller Skagen.

– Uten støtten fra Utenriksdepartementet ville neppe noen av disse prosjektene bli realisert, men når de likevel ble gjennomført med gode resultater, så understreker det at kulturelle forbindelser går begge veier.

– For Stiftelsen Film fra Sør er presentasjonen av film og annen kultur fra sør i Norge den primære hovedoppgaven, men gjennom utvekslingsprosjekter som dette utvikler vi essensielle kulturelle nettverk med land i Sør som på sikt vil gi oss enda mer tilbake, mener Skagen.

– At vi kan jobbe tett med Utenriksdepartementet i å forme slike utvekslingskonsepter, tror vi på kort og lang sikt vil åpne opp dører for så vel norske kulturaktører som ønsker å vise seg frem i Sør, så vel som for kulturaktører i Sør som vil presentere seg i Norge, avslutter en tydelig fornøyd kunstnerisk leder i Stiftelsen Film fra Sør.