Gi bud på PEACETUS fargestrålende graffiti-verk

Film fra Sør auksjonerer bort en graffitti-piece av den norskbrasilianske kunstneren Peacetu. Inntektene går til det afghanske veldedighetsprosjektet Skateistan. Filmen om Skateistan kan du se under årets festival.

Den brasilianske graffitti-artisten Rodrigo Vitorio Lisboa Souza aka PEACETU sto for en av kveldens mange overraskelser da Film fra Sør inviterte til åpningsfest på Fugazi i går.

Peacetu ble født i 1977 i den tropiske kakaobyen Ilhéus i Brasil, og startet allerede som 11-åring å markere seg i gatene ved blant annet å dekorere parkbenkene foran besteforeldrenes hus. Etter å ha flyttet til Salvador startet Rodrigo å utforske grafittikunsten. Han utviklet etter hvert sitt svært spesielle estetiske uttrykk med abstrakte former og vibrerende farger, og ble raskt anerkjent under artistnavnet PEACETU.

Inspirert av tropicalismo
I løpet av 1920- tallet vokste det fram en sterk muraltradisjon i Sør- og Latin-Amerika. Den politiske og kulturelle frigjøringen fra kolonitiden på begynnelsen av 1900-tallet bidro til en økt interesse for folkekultur. Det er et interessant aspekt å ta med seg at søramerikansk street art på en helt annen måte enn f.eks. europeiske grafittikunstnere, har bakgrunn i Sør-Amerikas politiske og kulturelle historie.

PEACETUs fargestrålende psykedelia forener denne tradisjonen med arven fra tropicalismen. Denne bevegelsen som utviklet seg opp gjennom 60-tallet, utløste en revolusjon innenfor poesi, teater, kunst, film og musikk, og bidro til å endre brasiliansk identitet.

PEACETU har utforsket sin stil på ulike felter, og arbeider med både store vegger, skulpturer og lerreter. I flere år ledet han også et vellykket kommunalt prosjekt i Salvador som omfattet kunstterapi for unge crackmisbrukere fra favelaen. PEACETUs arbeider er stilt ut ved flere anledninger, blant annet er en egen skulpturutstilling i New York nevneverdig. Senest i fjor ble han hyrt inn på et omfattende samtidskunstprosjekt i regi av klesmerket Lacoste der arbeidene til et internasjonalt eksklusivt utvalg kunstnere etter intensiv workshop i Rio de Janeiro resulterte i en reisende utstilling presentert på spesielle kunstdedikerte arrangementer i Curitiba, Belo Horisonte, Sao Paulo og Salvador. Han har ved flere anledninger holdt kurs i Brasil, og holder for tiden også workshops for ungdom i Norge.

Under Film fra Sørs åpningsfest på Fugazi i går sprayet PEACETU et stort lerret på scenen mens Wasabis DJ 99 serverte dansbare rytmer fra flere verdenshjørner. Kunstverket auksjoneres bort gjennom en budrunde administrert av Film fra Sør der inntektene går til veldedighetsprosjektet Skateistan.

Skateistan er Afghanistans første rullebrettskole. Prosjektet underviser både jenter og gutter og formålet er å bygge både innendørs- og utendørs rullebrettanlegg der ungdom kan komme sammen i en krigsherjet by der slike tiltak er sårt tiltrengt. Under festivalen viser vi dokumentaren Skateistan – Four Wheels and a Board og arrangerer en debatt om hvordan organisasjoner best kan arbeide med barn og unge i landet. Kai Sehr brukte to år på å skape denne unike dokumentaren. Filmen er en følelsesladet og opplevelsesrik reise i de unges hverdag og vi følger organisasjonen og barna gjennom hele 2009. Både opp- og nedturer i kampen mot å bryte ned sosiale, kjønnsmessige og etniske grenser i en krigsherjet hovedstad blir skildret i denne sterke dokumentaren fylt med håp for fremtiden.

Budet på Peacteus kunstverk starter på 10 000 kr og interesserte kan melde sine bud til [email protected]. Budrunden avsluttes 16. oktober.