Gullbjørn-vinner klar for årets Film fra Sør festival

Iraneren Asghar Farhadis ferske Gullbjørnvinner Nader and Simin: A Separation er klar for Film fra Sør 2011. About Elly og Fireworks Wednesday er tidligere filmer av regissøren som Film fra Sør har presentert for et stort publikum.

Nader and Simin: A Separation stakk fortjent av med årets Gullbjørn i Berlin. Ikke bare vant filmen Gullbjørnen, men også prisen for beste mannlige og kvinnelige skuespiller. ”Nader and Simin… ” handler om brudd og konflikter i en iransk familie i sammenheng med de politiske spenningene i Teheran. Selv om filmen ikke er åpenlyst politisk, er den tydelig kritisk til forholdene i landet - særlig til det store klasseskillet. Filmen fikk unisont en glimrende mottakelse under Berlinalen, ikke bare for de politiske undertoner og den støtten til Jafar Panahi som regissøren har utrykt, men definitivt også for sine åpenbare kunstneriske kvaliteter.

I sin takketale til Berlinalen benyttet regissør Farhadi anledningen til å minne om sin fengslede venn Jafar Panahi. At han ikke må glemmes. Jurystolen hans sto da også demonstrativt tom under utdelingen av prisene. Juryleder Isabella Rossellini leste for øvrig opp et åpent brev fra Panahi på festivalens åpningsdag. Hun opplyste ikke om hvordan den fengslede regissøren har fått formidlet brevet ut.

«Fra nå av og 20 år fremover i tid er jeg tvunget til å være stille. Jeg er tvunget til ikke å kunne se, og jeg er tvunget til ikke å tenke. Jeg er tvunget til ikke å kunne lage film. Jeg gir meg over til fangenskapet og de som har fengslet meg. Jeg vil se etter manifestasjonen av mine drømmer i deres filmer - i håp om å finne i dem alt det jeg har blitt berøvet», heter det i brevet fra 50-åringen.

FFS er svært begeistret over å få presentere det siste mesterverket av filmkunstneren Asghar Farhadi. Han viser gjennom sine filmer en unik evne til å formidle spenningene som kan oppstå i forholdet mellom mann og kvinne, innenfor ekteskapsinstitusjonen. Vi deler også hans kamp for frigivelsen av Jafar Panahi.