JAFAR PANAHI TILDELES FILM FRA SØRS ÆRESPRIS

Panahis nyeste film NO BEARS vises under årets festival, som del av et regiportrett.

Vi i Film fra Sør er svært stolte av å kunne presentere den nyeste filmen fra den iranske mesterregissøren Jafar Panahis NO BEARS under årets festival, i samarbeid med filmens distributør Arthaus. Arthaus lanserer filmen på norske kinoer i 2023.

Panahi vil tildeles festivalens ærespris – The Silver Mirror Honorary Award 2022 – for hans fantastiske bidrag til verdens filmkultur. 

Som del av et regiportrett vises også to av Panahis tidligere filmer, TAXI TEHERAN (2015) og 3 KVINNER (2018).

JAFAR PANAHI 2022 JP Production all rights réserved

Jafar Panahi

I juli i år ble Jafar Panahi dømt til 6 år i fengsel, en dom han nå soner i det beryktede Evin-fengselet i Teheran. Det ble han etter angivelig å ha forhørt seg om årsaken til at hans regissørkollega Mohammad Rasoulof ble fengslet tidligere samme måned.

Da den prestisjetunge filmfestivalen i Venezia annonserte sitt offisielle konkurranseprogram 26. juli i år, så vi med stor glede at Panahi nok en gang har klart mesterstykket å regissere og produsere en ny film, NO BEARS, til tross for begrensningene han har blitt pålagt av de iranske myndighetene. Filmen ble ifølge festivalpresidenten valgt til programmet for sine kunstneriske kvaliteter, lenge før regissøren ble fengslet, og den høstet Juryens Spesialpris under festivalen.

Panahi har vært fast innslag på Film fra Sør siden hans aller første spillefilm, DEN HVITE BALLONGEN fra 1995. I 2006 var han i Oslo og åpnet festivalen med fotballfilmen OFFSIDE, hvor han slo et slag for iranske kvinners rett til både å spille fotball og se fotballkamper live på stadion. 

Film fra Sørs programsjef Lasse Skagen omtaler Panahi som en genuin historieforteller som på fantastisk vis har kombinert evnen til å formidle store og små dramaer, med intelligente kommenterer til det religiøse etablissementets lover og regler.

"Å tildele Jafar Panahi årets ærespris har to sentrale funksjoner. Det er å hylle en regissør som helt siden sin debutfilm har skjenket glade, tankevekkende og genuine filmopplevelser til våre publikummere gjennom mange år. Og det er et høylytt rop til iranske myndigheter, om umiddelbart å løslate en filmkunster som er en uvurderlig del av verdens nålevende filmarv", uttaler Skagen. 

Fengslingen tidligere år er dessverre ikke første gang Panahi har blitt dømt i Iran for sin virksomhet og aktivisme. Filmskaperen har imidlertid ikke latt seg stoppe. Da han i 2010 ble dømt for propaganda mot systemet og fikk et forbud mot å utøve sitt kunstnerskap i det offentlige rom i 20 år, utviklet han sine egne snedige metoder for å leve videre som filmkunstner. 

Dokumentaren THIS IS NOT A MOVIE fra 2011 ble filmet i Panahis leilighet og deretter smuglet ut av landet i en kake til filmfestivalen i Berlin. Med TAXI TEHERAN filmet han historien fra en taxi, som han selv kjørte rundt i den iranske hovedstaden. Filmen åpnet Film fra Sør i 2015, med Panahis unge niese Hana som åpningsgjest. 

"Arthaus har fulgt Jafar Panahi tett siden debuten med DEN HVITE BALLONGEN som vi lanserte på kino i 1996. Etter det har vi hatt gleden av å formidle SIRKELEN (2000), OFFSIDE (2006), TAXI TEHERAN (2015) og 3 KVINNER (2018) til et norsk publikum. Jafar Panahi er en unik filmskaper. Han trosser yrkesforbud og husarrest, og leverer jevnlig filmkunst av ypperste klasse. Han taler de svakes sak og er ikke redd for å provosere iranske myndigheter. Nå er han kastet i fengsel for sine ytringer. Det er derfor viktigere enn noensinne at hans stemme blir hørt. Vi er derfor stolt distributør av NO BEARS, Jafar Panahis seneste mesterverk", sier daglig leder Svend Jensen i Arthaus.