Oslo Palestinske Filmfestival

Oslo Palestine Film Festival (OPFF) ble arrangert for første gang i februar 2012. Film fra Sør støttet tett oppunder festivalen, som ble arrangert av TrAP og Palestinakomiteen.

– Programmet smaker som appelsinene fra Jaffa. Surt og søtt på en gang. Bittert, men innhyllet i varme, forteller May Odeh, kurator for festivalen.

For 60 år siden var appelsinene fra havnebyen Jaffa et symbol på palestinsk identitet. I dag er det motsatt. Byen var en gang et yrende handelssentrum for den arabiske verden. I dag står bare skjelettet igjen. Både Eyal Sivans dokumentar Jaffa, the Oranges´s Clockwork og Kamal Aljafaris Port of Memory spinner rundt dette temaet.

Programmet viser ellers spenn og bredde i stil, sjanger, tema og verdenstilhørighet. Festivalen ønsker å presentere rikdommen og variasjonen som lever i palestinsk filmkultur.

– Først og fremst skal programmet trekke mennesker som vil se god film, sier Odeh.

Palestina er et forunderlig sted. Et sted som ikke ”eksisterer”, og samtidig lever i hjerter verden over. Palestina finnes i spenningen mellom fangenskap og full frihet. Palestinske hjerter er forunderlige hjerter. De rommer mye. Bare forunderlige hjerter kan skape forunderlig film.

– Vi må hele tiden skape livene våre fra stedet vi befinner oss, og ut fra de vi har tilgjengelig. Gjennom å skape, beholder vi kontrollen over oss selv. Film er frihet, avslutter Odeh.

Odeh har regissert filmen Diaries som vises under festivalen. Her hun følger livet til tre kvinner i Gaza anno 2010. Hun stiller til Q&A i etterkant av visningene lørdag kl 17:30 og søndag kl 19:00.

Kamal Aljafari vil være tilstede under filmvisningen av A Port of Memory lørdag kl 19:45, og stiller til Q&A i etterkant.

Eyal Sivan stiller opp på Q&A over skype etter visningen av Jaffa, the Orange´s clockwork lørdag kl 17:15.

For hele programmet, les her.