Vil ha en alternativ kino i Oslo

– Film Fra Sør er ikke prinsipielt imot et salg av Oslo Kino, men krever en garanti for at en alternativ tre-salers kino etableres dersom kjøper er en helkommersiell aktør, sier Kunstnerisk leder i FFS Lasse Skagen.

– Selv Oslo Kino (OK) ønsker å selges til en privat eier, sier Skagen i en kommentar til FFSs webredaksjon. – Det kunne man enkelt lese ut av innlegget til styreleder i OK, Anne Carine Tanum, i en høring Kulturkomiteen i Oslo Kommune nylig inviterte til. Hun ønsker et mangfold på eiersiden velkommen – etter mønster fra bokbransjen. OK har vært monopolist siden kinoen ble etablert for snart 90 år siden. Nå står den uomtvistelig for fall.

Nødvendig med en uavhengig, alternativ filmscene i Oslo
– Det er ikke nødvendigvis dårlig nytt for kvaliteten av kinotilbudet, hevder Skagen. – Men det forutsetter at konkrete grep tas dersom eieren blir en av de helkommersielle aktørene. SF og Nordisk Film har nå åpent meldt sin interesse. Overtar ett av disse selskapene, eller tilsvarende aktør, må det etableres en uavhengig, alternativ filmscene i Oslo med minimum tre saler der man står fritt til å sette sammen programmet, slik det gjøres på tilsvarende kinoer over hele Europa. Byggings- og oppstartsmidler for en slik kino må sikres som del av et salg, understreker Skagen.
– Uten kommunens velsignelse og bistand i startfasen, vil det ta altfor lang tid å bygge opp en slik kino. Men når kinoen først er på plass, vil det være naturlig at den overtar det økonomiske ansvaret for driften fra kommunen, sier Skagen.

Må stå samlet
Når det gjelder konsesjonen, og muligheten for å påvirke repertoaret ved å stille vilkår om nødvendig bredde i filmtilbudet, la byråd Hallstein Bjercke den død i et oppslag i Aftenposten 12. juni. ”Vil ikke detaljstyre kinoene”, er overskriften på artikkelen. Bjercke vedgår her at konsesjonen ikke kan brukes for å sikre mangfold på kino.
– Om et par år kan importører av kvalitetsfilm i verste fall være historie, er vi villig til å risikere det?, spør Skagen. – Det understreker nok engang hvor viktig det er at vi står samlet bak kravet om etablering av en uavhengig, alternativ kino i landets filmhovedstad.