26. nov. - 06. des.
Digital Festival
Tilgjengelig fra 26. nov.

Denne filmen vises på vår digitale festival.

Dokumentaristen og manusforfatteren Rithy Panh har viet hele sitt kunstneriske liv til å dykke ned i de mørkeste irrgangene av menneskelig eksistens. Universet hans er regimet til Pol Pot, som ledet den revolusjonære kommunistiske bevegelsen Røde Khmer, og som i perioden 1975–1979 utryddet anslagsvis to millioner mennesker fra egen befolkning.

I 1975 ble trettenårige Pahn og hans nære familie utvist fra Phnom Penh, og i månedene og årene som fulgte ble hele hans øvrige familie drept. Med filmer som S21: The Khmer Rouge Killing Machine (2003), Master of the Forges of Hell (2011) og The Missing Picture (2014) – alle tidligere vist under Film fra Sør – har Panh utforsket og penetrert psyken til de som begikk overgrepene, skapt sterke assosiative bilder som minnes og hyller alle de drepte, og bygget et visuelt mausoleum av filmer, for å tvinge oss til ikke å glemme hva som skjedde og hva som gjorde at det kunne skje.

I sin siste film går han et skritt lenger. Med triptyken som visuelt grep ser vi gjennom store deler av filmen tre separate bilderuter med arkivmateriale. Pahn trenger også ned i nazistenes massedrap på jødene og bombingen av Hiroshima, og hvordan historien viser hva mennesker kan være i stand til å gjøre mot hverandre. Irradiated er et massivt rekviem som det er meget krevende å ta inn over seg. Dette er ikke en film for sarte sjeler, men en film som med sin bitende moral krever av oss at vi ikke glemmer.

Lasse Skagen

Les Arguments anmeldelse av Irradiated her

Regissør

Rithy Panh (f. 1964) er en fransk-kambodsjansk filmskaper og forfatter, født i Phnom Penh. Han flyktet til Thailand i 1979, og har senere laget en rekke prisbelønte filmer om folkemordet i Kambodsja. Panh er utdannet ved den franske filmskolen Le Fémis.

Denne filmen inngår i

Dok:Sør Publikumsprisen

Originaltittel Irradiés

Land Kambodsja, Frankrike

År 2020

Regissør Rithy Panh

Manusforfatter Christophe Bataille, Rithy Panh

Fotograf Prum Mesa

Produsent Catherine Dussart

Med André Wilms, Rebecca Marder, Bion

Spilletid 1t 28m

Språk Fransk

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar

Format DCP

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Hva med disse filmene?