Som utgangspunkt for sin siste dokumentar har den kinesiske kunstneren Ai Weiwei valgt å rette lupen mot volds- og korrupsjonskulturen i det meksikanske samfunnet. I Vivos forsøker han å nøste opp i hendelsene som inntraff 26. september 2014, da en buss med studenter ble angrepet av maskerte gjerningsmenn. Seks personer ble myrdet, mens 43 av studentene forsvant og er til dags dato ikke gjort rede for. Myndighetene har sagt at forsvinningen er et resultat av at narkotikakartellene har samarbeidet med lokalt politi, og hendelsen er, på samme måte som Tlatelolco-massakren i 1968, blitt et vannskille i Mexicos historie.

Filmen skiller seg fra Weiweis to foregående filmer The Rest og Human Flow, som begge fokuserte på globale kriser. Vivos ser nærmere på en lokal tragedie som de fleste ikke har hørt om, noe som gjør den desto viktigere. Ai Weiwei lar intervjuer med ofrenes familie og deres utrettelige kamp for å avdekke sannheten være det drivende elementet i filmen. I scene etter scene ser vi familiemedlemmene forteller historier om hvem studentene var. Det er hjerteskjærende, men også et viktig vitnesbyrd og en tydelig beskjed om at de aldri vil la seg kneble.

Johanne Svendsen Rognlien

Ved leie av filmen får du tilgang til en forhåndsinnspilt samtale om den massive tvangsforsvinningen, mellom Susanne Normann, stipendiat ved Senter for Utvikling og Miljø ved Universitetet i Oslo og medlem av Latin-Amerikagruppene, og John Gibler som har skrevet flere bøker om narkokartellenes virke og dynamikk i Mexico. Blant annet boken «To Die in Mexico» (2011) som handler om det å være journalist i landet.
I samarbeid med Camino forlag.

Regissør

Ai Weiwei (f. 1957) anses som en av Kinas og verdens fremste samtidskunstnere, og er i tillegg aktivist og filmskaper, blant mye annet. For sin politiske kunst og åpne kritikk av Kinas styresett ble han fengslet og satt i husarrest i 2011, men er nå løslatt. Blant hans mest kjente verk i tillegg til dokumentarfilmene er Study of Perspective Tiananmen Square (1995), Ton of Tea (2008), Sunflower Seeds (2010) og Human Flow (2017).

Land Tyskland, Mexico

År 2020

Regissør Ai Weiwei

Fotograf Ernesto Pardo, Carlos F. Rossini, Bruno Santamaría Razo, Ai Weiwei, Ma Yan

Produsent Ai Weiwei

Spilletid 1t 52m

Språk Spansk, Engelsk

Undertekst Engelsk

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?