26. nov. - 06. des.
Digital Festival
Tilgjengelig fra 26. nov.

Denne filmen vises på vår digitale festival.

På østkysten av Brasil, i det sørlige Bahia, fantes det en gang en skog med ett større artsmangfold enn Amazonas. I løpet av de siste fire tiårene har landskapet endret seg drastisk. Så langt øyet kan se vokser det eukalyptus, tett, høyt og ensartet. Både bøndene som arbeider i nærheten og urbefolkningen som alltid har levd i området merker forandringene på kroppen. Hvor er grunnvannet blitt av? Hva har skjedd med jordsmonnet? Der det før yret av liv rett under overflaten, ligger nå jorden livløs.

Filmens to hovedpersoner er på hver sin måte representanter for kampen mot den kapitalistiske rovdriften på naturressursene i området. Bonden Etevaldo fikk, i en alder av 63 år, endelig en jordlapp der han kan drive småskala jordbruk. Den fikk han av De jordløses bevegelse, som kjemper en hard kamp for jordreform i Brasil. Urfolkslederen Rodrigo fra Pataxó-folket tilhører urfolksstammen fra området som nesten ble utryddet da portugisene “oppdaget” Brasil. I dag kjemper de for å få sine historiske og tradisjonelle områder anerkjent. Verken bøndene eller urfolkene har oddsen på sin side mot de enorme kapitalistiske foretakene, spesielt ikke i dagens politiske klima. Likevel nekter de å gi seg.

Mata er en hyperaktuell dokumentar om tap av artsmangfold og den forenede kampen urbefolkningene og bøndene kjemper for kunne leve av jorden på samme måte som forfedrene har gjort i hundrevis av år.

Regissørene Ingrid Fadnes og Fábio Nascimento vil introdusere Mata via video.
Ved leie av filmen får du også tilgang til en forhåndsinnspilt samtale på engelsk om plantet skog på urfolks jord, mellom regissør Ingrid Fadnes og Pauliina Feodoroff, filmregissør og tidligere leder av Samisk råd.
Du får også tilgang til en samtale på norsk om norske forbindelser med eukalyptusplantasjer i Brasil, mellom Ingrid Fadnes, Håvard Søndenå og Vilde Gjerde Lie fra Latin-Amerikagruppene.

Regissør

Ingrid Fadnes er journalist, forsker og oversetter. Hun både skriver, lager radiodokumentar og film. Mellom 2005 og 2017 bodde hun i Mexico, Mellom-Amerika og Brasil, hvor hun jobbet med bonde- og urfolksorganisasjoner. "MATA" er hennes første film. Fábio Nascimento er en brasiliansk dokumentarfotograf, filmskaper og komponist. Han jobber for blant annet for National Geographic, Greenpeace, Leger uten grenser, og The New York Times. "MATA" er hans tredje film.

Denne filmen inngår i

Horisonter

Land Norge, Brasil

År 2020

Regissør Ingrid Fadnes, Fábio Nascimento

Spilletid 1t 19m

Språk Portugisisk

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar

Format DCP

Aldersgrense A

Relaterte gjester

Hva med disse filmene?