Iranske Mehrdad Oskouei følger opp den prisvinnende dokumentaren Starless Dreams fra 2016 med et nytt, sterkt portrett av unge kvinner i et ungdomsfengsel utenfor Teheran, der de soner for å ha tatt livet av et mannlig familiemedlem. Ved hjelp av personlige videobrev fra intervjuobjektene i jentefengselet får vi et intimt innblikk i hvordan deres familierelasjoner påvirket de fatale valgene de tok. Jentene har opplevd vold i nære relasjoner, mishandling og undertrykkelse. Filmen er ikke med det sagt tung og monoton. En av de største overraskelsene er alt livet som finnes innenfor de uendelig høye murene. Til tider ligner fengselet en leirskole fylt av latter, unge jenter som hopper paradis og mediterer til klassisk musikk. Det finnes naturligvis en vemodig undertone i hver scene, men samholdet og livskraften hos jentene balanserer det mørke med lystigere partier.

Oskouei skaper en plattform for sine intervjuobjekter der de relativt åpent kan diskutere og kritisere det iranske samfunnet fra et kvinnelig ståsted. Dette kommer tydelig til uttrykk hos den tidligere innsatte Somayeh som ofte er på besøk: «Utsiden og innsiden har begge gode ting ved seg. Men jeg føler meg mer avslappet her inne».

Silje Züleyha Grimsøen

Les Ny Tids anmeldelse av Sunless Shadows her.

Regissør

Mehrdad Oskouei (f. 1969, Tehran) er en iransk filmskaper, produsent, fotograf og forsker. Filmene hans har blitt vist på flere festivaler både i hjemlandet og utenlands, og har høstet lovord blant kritikere verden over. Han har sittet i juryen ved flere internasjonale filmfestivaler, og er kulturambassadør for FNs humanitærkomité UHCA.

Land Iran

År 2019

Regissør Mehrdad Oskouei

Manusforfatter Mehrdad Oskouei

Fotograf Mehdi Azadi

Produsent Mehrdad Oskouei

Med Mahsa, Negar, Panda, Somayeh, Sara, Elham, Aida

Spilletid 1t 14m

Språk Persisk

Undertekst Engelsk

Format DCP

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?