lør. 13.11
18:45 - 20:35
Vega 1
tir. 16.11
17:30 - 19:20
Vika 3

Et vakkert kjærlighetsbrev til film- og kinokulturen

Virkeligheten er best på film, ifølge et gammelt ordtak blant filmnerdene – og det passer godt for hovedpersonen i årets åpningsfilm, den gløgge 9-åringen Samay. Han bor sammen med foreldrene under enkle kår, men er ikke helt som de andre gutta i gjengen. Én dag er han så heldig å bli venn med den loslitte kinomaskinisten Fazal, som jobber på kinoen Samay ofte rømmer til. Med litt overtalelse får Samay æren av å bli den nye assistenten i maskinrommet. For Samay er det en drøm å få bli kjent med magien ved å sette 35mm-filmen i maskinen, og se lyset gå på i salen gjennom luken – scener som tidligere er udødeliggjort i den italienske klassikeren Cinema Paradiso.

For alle som elsker film- og kinokultur er denne filmen et utrolig vakkert kjærlighetsbrev som sjarmerer, begeistrer og trollbinder. Vi kan ikke annet enn å la oss fryde over kjærligheten og energien den unge Samay investerer i kampen for å komme seg inn i maskinrommet. Historien er effektivt fortalt, med strålende produksjonskvaliteter i alle ledd, og med en fantastisk skuespillerprestasjon av gutten i hovedrollen. Regissøren selv, Pan Nalin, er en selvlært nestor i indisk film, kjent blant annet for filmene Angry Indian Goddesses (2015) og Samsara (2001).

For en filmfestival som feirer tilbakekomsten for fullt på Oslokinoene i November, med høy stemning og fulle saler, er Siste forestilling en ren gavepakke. Vi gleder oss til å presentere den for dere.


Lasse Skagen

Regissør

Pan Nalin er en selvlært manusforfatter, regissør, produsent og klipper fra Gujarat, India. Som ung lagde han bryllupsvideoer på oppdrag for å betale for sin egen utdanning og filmskaping. Derfra jobbet han seg inn i filmbransjen i landet, og kunne etter hvert ta fatt på sine egne filmprosjekter. Debutfilmen hans Samsara (2001) ble vist ved en rekke internasjonale festivaler.

Denne filmen inngår i

HOVEDKONKURRANSE Spesialvisninger

Originaltittel છેલ્લો શો

Land India, Frankrike, USA

År 2021

Regissør Pan Nalin

Manusforfatter Pan Nalin

Fotograf Swapnil S. Sonawane

Produsent Marc Duale

Med Richa Meena, Rahul Koli, Tia Sebastian

Produksjonsselskap Monsoon Films Private Limited, Jugaad Motion Pictures, Incognito Films

Distribusjon Another World Entertainment

Spilletid 1t 50m

Språk Gujarati

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama, Familie

Format DCP

Aldersgrense A

Lenker IMDb IndieWire: An Indian Boy Creates His Own Cinema in a Sweet Ode to the Movies

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Relaterte arrangementer

Hva med disse filmene?