man. 13.11
18:00 - 20:05
Vega 1

Luftpirater, roboter, gjengrodde ruiner og magiske krystaller får alle plass i Miyazakis intenst spennende animasjonsklassiker om unggutten Pazu og piken Sheeta sin reise for å finne et mytisk svevende slott.

Grip muligheten til å se en av mesteranimatør Hayao Miyazakis mystiske skatter på stort lerret. Gjemt bak en tordensky ligger en svevende by, ifølge legenden. Litt på samme måte har denne filmen havnet i skyggen av mer kjente filmer fra Studio Ghibli, som Chihiro og heksene (2001) eller Prinsesse Mononoke (1997). Men ikke la deg lure. Den er slett ikke en dårligere filmopplevelse.

Gutten Pazu og jenta Sheeta må bruke det beste i seg selv, og de må holde sammen for å bekjempe den hjerteløse Mooska. Som i et riktig eventyr dukker det opp hjelpere underveis, og det er især disse mangefasetterte karakterene som fascinerer. Piraten Dola virker som en skurk, men man skal ikke alltid stole på førsteinntrykket. Denne filmen gir et vidunderlig møte med japansk animasjon og eventyrtradisjon. Klassiske elementer og vill fantasi veves sammen til en film like merkverdig som den er vakker.

Arkiv (Film fra Sør 2012)

Regissør

Hayao Miyazaki (f. 1941) er blant de aller største innen japansk animasjon, og har hatt enorm innflytelse verden over. Filmene hans har blitt globale fenomener. Min nabo Totoro (1988), Chihiro og heksene (2001), Det levende slottet (2004), Ponyo på klippen ved havet (2008) er bare noen av filmene som kan nevnes blant en lang rekke Miyazaki-klassikere.

Denne filmen inngår i

MIYAZAKI-RETROSPEKTIV

Originaltittel 天空の城ラピュタ (Tenkū no Shiro Rapyuta)

Land Japan

År 1986

Regissør Hayao Miyazaki

Manusforfatter Hayao Miyazaki, Jonathan Swift

Fotograf Hirokata Takahashi

Produsent Isao Takahata

Med Mayumi Tanaka, Keiko Yokozawa, Kotoe Hatsui, Minori Terada

Produksjonsselskap Studio Ghibli

Distribusjon Arthaus

Spilletid 2t 5m

Språk Japansk

Undertekst Norsk

Sjanger Animasjon, Eventyr

Format DCP

Aldersgrense 9

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?