fre. 17.11
20:30 - 22:35
Vega 1
søn. 19.11
17:45 - 20:05
Vega 1

Sjetteklassingen Renko stritter mot foreldrenes skilsmisse i dette gripende oppvekstdramaet. Fortalt gjennom unge Renko sitt perspektiv, oversettes barneperspektivet med et sjarmerende visuelt språk.

Renko (Tomoko Tabata) er en energisk og livsglad tenåring. Hun går i sjetteklasse og bor sammen med foreldrene sine i en liten moderne leilighet i idylliske Kyoto. Livet til Renko blir snudd på hodet i det foreldrene bestemmer seg for å gå fra hverandre og pappaen flytter ut. Regissør Shinji Sômais mesterverk Moving har vært vanskelig å oppdrive før den i år omsider har fått en etterlengtet restaureringsbehandling, som ble presentert for fullsatte saler under filmfestivalen i Venezia.

Moving skildrer det å gå fra å være et ubekymret barn til å sette de første stegene inn i den mer bekymringstunge voksenverden. Filmen beveger seg imponerende fra å være et humoristisk drama, over til det alvorstunge og til slutt inn det som nærmest ligner stemningsfull magisk realisme. Barneskuespillet til Tomoko Tabata, som var like gammel som Renko da filmen ble spilt inn i 1993, er blant det mest imponerende jeg kan huske å ha sett. Kombinasjonen av det lekne, såre og alvorstunge, det barnlige og det kloke, sender tankene til den danske mesterregissøren Nils Malmros Kunnskapens tre.

I tillegg til å være en gripende og sår skildring om et barn fanget mellom sine foreldre og deres ønsker, er Moving også en vakker og poetisk hyllest av å være tenåring, med alle de berg-og-dalbane-turene av følelser det måtte føre med seg.

En stor takk til Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen som tipset om visningene i Venezia.

Truls Foss

Programsjefens hjørne

I år har programsjefene på Vega Scene, Cinemateket og Nordisk Film Kino kuratert filmer til årets program. MOVING er valgt ut av programsjef på Vega Scene, Truls Foss.

Regissør

Shinji Sômai (1948 - 2001) var en japansk regissør. I 1972 startet han å jobbe som regiassistent for filmstudioet Nikkatso. Han regisserte sin første film Tonda Couple i 1980 og sin andre film Sailor Suit and Machine Gun i 1981. Sistnevnte ble en stor suksess og var regnet som en av de beste japanske filmene det året. Siden har Sômai stått bak flere filmer som har inspirert filmskapere over hele verden.

Denne filmen inngår i

PROGRAMSJEFENS HJØRNE HORISONTER

Originaltittel お引越し (Ohikkoshi)

Land Japan

År 1993

Regissør Shinji Sômai

Manusforfatter Satoshi Okonogi, Satoko Okudera, Hiko Tanaka

Fotograf Toyomichi Kurita

Produsent Hiroyuki Fujikado, Kei Ijichi, Hirohisa Mukuju, Masahiro Yasuda

Med Kiichi Nakai, Junko Sakurada, Tomoko Tabata, Mariko Sudo, Taro Tanaka, Ippei Shigeyama, Nagiko Tôno

Spilletid 2t 5m

Språk Japansk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Relaterte arrangementer

Hva med disse filmene?