søn. 12.11
20:00 - 21:37
Vika 1
tor. 16.11
20:45 - 22:22
Vega 1

Tre menn setter ut på en ekspedisjon på hesteryggen i dette fengende westerndramaet satt til Chile i 1893. Det som begynner avmålt snur fort til en blodig tilstelning.

Denne lavmælte og intense spillefilmdebuten til regissør Felipe G Haberle gjorde sterkt inntrykk da jeg så den i Cannes i år. Det er på en måte en chilensk variant av Scorseses Killers of the Flower Moon, og er nesten en klassisk western med de store og nådeløse landskapene i Patagonia – «jordens ende» – som ramme for en historie om hvite menns hang til å erobre og dominere. Historien skildres gjennom blikket til en ung mann av blandet opprinnelse, som blir sendt på et blodig oppdrag sammen med en halvt sinnsforvirret britisk eks-militærsoldat og en Texas-cowboy for å rydde et landområde for urfolk. Filmen er smertefull og intens, og det er vanskelig å ta innover seg at vi mennesker har utført slike umenneskelige handlinger. Alt er fortalt gjennom vakre og dvelende bilder, noe som forsterker absurditeten i ondskapen.

Christin Berg

Programsjefens hjørne

I år har programsjefene på Vega Scene, Cinemateket og Nordisk Film Kino kuratert filmer til årets program. THE SETTLERS er valgt ut av programsjef på Nordisk Film Kino, Christin Berg.

Regissør

Felipe Gálvez Haberle er en chilensk filmskaper. Han utdannet seg ved Universidad del Cine in Buenos Aires og har i flere år jobbet som klipper. Han står bak kortfilmene Silencie en la sala (2009), Yo de aquí te estoy mirando (2011) og Rapaz (2018). The Settlers er spillefilmdebuten hans, og hadde premiere på filmfestivalen i Cannes i 2023.

Denne filmen inngår i

HOVEDKONKURRANSE PROGRAMSJEFENS HJØRNE

Originaltittel Los colonos

Land Chile, Argentina

År 2023

Regissør Felipe Gálvez Haberle

Manusforfatter Antonia Girardi, Felipe Gálvez Haberle, Mariano Llinás

Fotograf Simone D'Arcangelo

Produsent Stefano Centini, Benjamín Doménech, Santiago Gallelli, Thierry Lenouvel, Emily Morgan, Giancarlo Nasi, Matias Roveda

Med Mark Stanley, Sam Spruell, Alfredo Castro, Marcelo Alonso, Mariano Llinás, Luis Machín

Spilletid 1t 37m

Språk Spansk, Engelsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Thriller, Drama, Periodefilm

Format DCP

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Hva med disse filmene?