I Israel kreves det at både kvinner og menn tjenestegjør en obligatorisk militærtjeneste i minst to år. Bakgrunnen er grunnideen fra etableringen i 1949 om at folket skulle lære å kjempe selv, i stedet for å ha en institusjon som forsvarte landet. Det er en omdiskutert militærtjeneste, som flere unge israelere de siste årene har begynt å motsette seg. I Objector møter vi Atalya, en av dem som ikke kan stå inne for militærets rolle i Palestina-Israel-konflikten, og derfor nekter militærtjeneste. Resultatet av et slikt valg er fengsel på ubestemt tid, og at mange kommer til å anse henne som en forræder.

Gjennom samtaler med familiemedlemmer blir Atalya konfrontert med ulike oppfatninger og uenigheter innad i den israelske familien. Og mens hun gjør seg klar for å gå i fengsel for saken hun tror på besøker hun okkuperte områder, snakker med palestinere og andre israelske militærnektere. Regissør Molly Stuart tar for seg en spennende tematikk i sin debutfilm. Hun lykkes i å dekonstruere bildet av den israelske befolkningen som en unison front, og løfter frem styrken i hva som skjer når nok folket setter foten ned og sier nei.

Johanne Svendsen Rognlien

Regissør

Molly Stuart er en regissør, produsent og klipper med base i San Francisco. Objector (2019) er hennes første helaftens doumentarfilm, og bygger på en kortdokumentar med samme navn fra 2017. Filmen hadde premiere under dokumentarfestivalen IDFA i november.

Land USA, Israel, Palestina

År 2019

Regissør Molly Stuart

Manusforfatter Amitai Ben-Abba

Fotograf Andres Gallegos

Produsent Daniel Bernardi, Molly Stuart, Amitai Ben-Abba

Med Atalya Ben-Abba

Spilletid 1t 15m

Språk Arabisk, Engelsk, Hebraisk

Undertekst Engelsk

Format DCP

Aldersgrense 9

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?