Årets prisvinnere

Årets festivalpriser er delt ut!

Etter en travel uke med filmtitting for både publikum og juryer, kan vi endelig avsløre årets prisvinnere! Vinnerne ble kåret under årets prisutdelingsseremoni på Vega Scene torsdag kveld. Har du ikke fått sett vinnerfilmene? Ikke fortvil, det settes opp ekstravisninger av disse i helga, før Film fra Sør 2021 omsider er forbi. Helt fram til søndag 21. november kl. 12:00 kan du også stemme på publikumsprisen, hvor samtlige filmer på festivalprogrammet er med i konkurransen.

Film fra Sør vil rette en stor takk til alle våre jurymedlemmer for innsatsen de har gjort med å kåre vinnere blant mange sterke kandidater.

HOVEDKONKURRANSEN SØLVSPEILET

Sølvspeilet er Film fra Sør-festivalens hovedpris. Den består av 25.000 kr. og deles ut til den beste av elleve filmer i den internasjonale hovedkonkurransen. Prisen er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret, og prispengene går til den norske distributøren som lanserer filmen på kino i Norge.

Årets jury i hovedkonkurransen har bestått av Iram Haq, Jens Lien og Gudny Hummelvoll.

Hederlig omtale

Juryen har benyttet seg av muligheten til å dele ut en hederlig omtale i tillegg til selve Sølvspeilet-prisen, og denne går til Better Days (Hongkong 2019), regissert av Derek Tsang.

VINNER AV SØLVSPEILET 2021

Vinneren av Sølvspeilet 2021 er A Hero (Iran 2021), regissert av Asghar Farhadi. Juryen uttaler følgende om filmen:

A Hero er en fengslende og uforutsigbar film om forfengelighet og hykleri. Filmen trekker oss inn i iranske samfunnsstrukturer og gir et ironisk blikk på vanlige menneskers forhold til godhet.

Tilsynelatende små løgner kan få store konsekvenser – spesielt i et samfunn hvor kampen om hvordan vi ønsker å bli fremstilt trumfer sannheten. Filmen oppleves aktuell med sin kommentar om tiden vi lever i med tanke på vårt forhold til media og kjendiskulturen. Regissør Asghar Farhadis presise regi løfter en både uforutsigbar og intrikat fortelling og gir karakterene gjenkjennelige menneskelige kvaliteter.

Juryen vil også fremheve hovedpersonen Rashim, spilt av skuespiller Amir Jadidi, som både forfører og fengsler oss med sin milde og ambivalente fremtoning.

DOK:SØR

Dok:Sør-prisen deles ut til den beste av ti filmer i dokumentar-konkurransen. Prisen på 10.000 kr er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret og går til filmens regissør.

Årets dokumentarjury har bestått av Truls Kontny, Wessam Hachicho og Sirin Eide.

Hederlig omtale

I dokumentarkategorien ble det gitt hederlig omtale fra juryen til The Last Forest (Brasil 2021), regissert av Luiz Bolognesi.

PRISVINNER DOK:SØR 2021

Vinner av DOK:SØR-prisen 2021 er indiske Writing With Fire.

Juryens uttalelse:

Da vi skulle gå i gang med å skrive juryuttalelsen til årets vinnerfilm, som vi følte traff i både hodet og hjertet, startet vi med å skrive ned stikkord. Ordene som gikk igjen var: Håp, integritet og vågemot. Gjennom filmens hovedkarakterer blir vi invitert inn i kampen mot eldgamle samfunnsstrukturer, kvinneundertrykking og korrupsjon. Dette gjør filmskaperne med varme, humor og et stort alvor.

Filmen har et godt driv og en fin rytme. Vi får en opplevelse av å være tett på karakterene som i løpet av handlingen også går gjennom en utvikling. Filmen gir innsikt i hvordan klassesamfunn fungerer, og inspirerer både til kvinnekamp og til å utfordre de etablerte strukturene. Vi blir sittende igjen med stor respekt for filmens uredde hovedaktører, og et håp om at det nytter å kjempe mot det etablerte.

NYE STEMMER

Nye Stemmer er vårt konkurranseprogram for første- og andregangsregissører. Prisen består av 10.000 kr som deles ut til den beste av 11 filmer i seksjonen. Den er gitt av Stiftelsen Festivalkontoret og går til filmens regissør.

Juryen for Nye Stemmer har i år bestått av Cornelius Steinkjer, Jon Selås og Ingrid Rommetveit.

Hederlig omtale

Også i Nye Stemmer-seksjonen ble det delt ut en hederlig omtale, som gikk til Guled & Nasra (Somalia 2021), regissert av Khadar Ahmed. Filmen er distribuert av MerFilm, og kommer på kino 19. november. 

VINNER AV NYE STEMMER-PRISEN 2021

Vinner av Nye Stemmer-prisen 2021 er brasilianske Clara Sola.

Juryens uttalelse:

Årets beste film i seksjonen «Nye Stemmer» er et stykke latinamerikansk magisk realisme. Den er sterk i sin symbolbruk, men neddempet i form og virkemidler. Her går sanselig og sensualitet hånd i hånd med mystisisme og en direkte hverdagspåvirkende religionsutøvelse. Filmen forteller om sterke forsøk på religionsbasert menneskeutnyttelse. Men takket være hovedrollens uforfalskede renhet i sin omgang med natur og dyr, blir dette en historie om sann livsutfoldelse i konflikt med den øvrige samfunnets konformitetskrav.

En fantastisk hovedrolle i et meget troverdig miljø leder oss inn i en film som både i rikdom og i all enkelthet er meget lett å bli engasjert av og identifisere seg med. Dette er en film som utfordrer og beriker og lærer bort, slik bare meget gode filmer kan gjøre.


Film fra Sør og Stiftelsen Festivalkontoret gratulerer alle vinnerne!