Mesterregissør Hirokazu Koreeda avslutter årets Film fra Sør

Igjen kommer verden til Oslo under årets Film fra Sør-festival.

Årets avslutningsfilm på Film fra Sør er MONSTER, av mesterregissør Hirokazu Kore-Eda. Filmen vant beste manus i Cannes, og er en imponerende og tankevekkende film om misforståelser og de unges kompliserte verden. Gullpalme-vinneren Kore-Eda er tilbake med et nytt drama hvor barn og familie er i hovedrollene.

MONSTER er en av hans sterkeste filmer, og den vant både prisen for beste manus og Queer Palm under årets filmfestival i Cannes. Kore-Eda beviser igjen sin unike forståelse og evne til å jobbe med barn, og gjennom et sterkt manus i flere dramatiske lag kommer gradvis en sannhet frem og gir oss innsikt og håp.

Den legendariske komponisten Ryuichi Sakamoto har laget musikken til MONSTER, som ble hans siste før han døde. Filmen er dedisert til hans minne. Under festivalen vil det også være en egen hyllest til Sakamoto med visning av spillefilmen MERRY CHRISTMAS, MR. LAWRENCE, dokumentaren RYUICHI SAKAMOTO: CODA og konsert med musikk av Sakamoto ved Kjetil Schjander Luhr og Hans-Peter Lindstrøm.

– Another World Entertainment har distribuert de 7 nyeste filmene til Hirokazu Kore-Eda på kino i Norge, og vi er takknemlige og stolte over å få presentere MONSTER til et bredt publikum i Norge. Vi takker også Film Fra Sør for æren at MONSTER er årets avslutningsfilm på festivalen” sier daglig leder Marius Skarnes Olsen i Another World Entertainment

Fokus på Afrika

SCREEN AFRICA er en helt ny seksjon på årets festival, og tar pulsen på kontinentet sør for Sahara der den filmatiske fortellergleden blomstrer. Både på Sundance og i Cannes har det vært stor oppmerksomhet rundt nye stemmer i afrikansk film. Nollywood-regissøren CJ Obasi høstet masse oppmerksomhet med kunstneriske MAMI WATA på Sundance. På årets festival i Cannes ga filmtidsskriftene mye plass til debutanten Ramata-Soulaye Sy med filmen BANEL & ADAMA fra Senegal, og den magisk-realistiske debutfilm OMEN fra den belgisk-kongolesiske rapperen Baloji.

OMEN, regissert av den belgisk-kongolesiske rapperen Baloji

I tillegg har vi en rekke spotlights på årets festival; med kontroversielle og spennende filmer blant annet fra Iran, Kina og Mongolia. Deriblant iranske CRITICAL ZONE som vant hovedprisen på Locarno filmfestival. Fra Latin-Amerika har vi en rekke godbiter fra årets Cannes-festival, blant annet det chilenske westerndramaet THE SETTLERS.

Wim Wenders nye film PERFECT DAYS vises også på festivalen, og er et emosjonelt innsiktsfullt vidunder av en film om den enkle hverdagen til en vaktmester. Filmen fikk prisen for beste mannlige hovedrolle i Cannes og er også Japans Oscarkandidat for 2024. Arthaus distribuerer PERFECT DAYS som får premiere våren 2024.

Perfect Days
Wim Wenders nyeste spillefilm PERFECT DAYS vant prisen for beste mannlige skuespiller i Cannes, og er årets japanske Oscar-kandidat.

Programmet og billetter til årets Film fra Sør slippes den 26 oktober.

Billetter til utvalgte forestillinger, deriblant GUTTEN OG HEGREN er nå i salg.

Den 33. utgaven av Film fra Sør arrangeres fra 11. NOV – 19. NOV, 2023.

Festivalens visningssteder er Vega Scene, Vika Kino, Cinemateket, Cosmopolite og Colosseum.