Regissørportretter

Under årets digitale festival kan du bli bedre kjent med en av Mexicos mest særegne filmskapere og en av de store humanistene japansk film, og oppdage bredden i filmografien til regissøren bak fjorårets definitive kinosuksess Parasitt.

Michel Franco

Regissør, produsent og manusforfatter. Den meksikanske filmskaperen Michel Franco er et arbeidsjern, og liker å jobbe på flere sider av bordet i en filmproduksjon. Det gir større kontroll, og bidrar utvilsomt til at prosjektene han er involvert i får en tydeligere kunstnerisk signatur enn hva som vanligvis er tilfelle i bransjen. Derfor er det også spennende å se hva som rører seg i Francos filmunivers, fordi det sannsynligvis sier noe om hvem han er som person. Og når man ser filmene han har laget så langt, er det opplagt at dette er en kunstner som først og fremst er opptatt av menneskets mørkere sider.

Etter å ha laget en rekke kortfilmer, spillefilmdebuterte han med Daniel & Ana, som ble nominert til Camera D`or-prisen under filmfestivalen i Cannes i 2009. Et søskenpar kidnappes og tvinges til sex foran kamera, med påfølgende krav om løsepenger og traumer man knapt kan forestille seg. Her trekkes vi inn i Francos univers, hvor det menneskelige beistet gnager på psyke og verdighet i kjølvannet av dramatiske opplevelser. Dette er også beskrivende for flere av hans senere filmer, ikke minst After Lucia, som tar opp den brutale kulturen rundt spredningen av sex-videoer blant ungdom.

New Order 3

"New Order" av Michel Franco

I flere av sine senere produksjoner, både som produsent og regissør, fremviser Franco en sterk politisk bevissthet. Han har selv uttalt at New Order – åpningsfilmen under årets Film fra Sør – markerer den første filmen som utgjør en direkte, politisk kommentar til den politiske situasjonen i Mexico. Og etter å ha sett filmen er det all grunn til å være bekymret for hvilken retning landet er på vei.

Naomi Kawase

Naomi Kawase er kjent og verdsatt som en av de store humanistene i japansk film, langt på høyde med Hirokazu Koreeda (Shoplifters, Som far, så sønn). Hun gikk ut av Osaka School of Photography i 1989, og arbeidet de neste årene innen dokumentarsjangeren, hvor hun i stor grad bearbeidet traumet etter å ha blitt forlatt av sine foreldre i veldig ung alder. Kawases tilnærming til fiksjonen er også svært påvirket av hennes dokumentariske blikk. Den dokumentariske realismen som kjennetegner filmene hennes forsterkes av at hun ofte bruker amatørskuespillere, og fungerer som utgangspunkt for fortellinger om sosial status, fremmedgjøring og kollapsen av tradisjonelle familiestrukturer i samtidens Japan.

Det store internasjonale gjennombruddet kom med hennes første spillefilm Suzaku i 1997. For denne filmen vant hun, som den yngste regissøren til da, Camera D`or-prisen på filmfestivalen i Cannes. Siden den gang har hun laget hele 32 filmer, og svært mange av dem har hatt en selvskreven plass på Cannes-festivalen.

Under kirsebaertraerne 2

Kirin Kiki i "Under kirsebærtrærne" av Naomi Kawase

Dykker man ned i Kawases filmografi oppdager man en unik følsomhet og en usedvanlig evne til å portrettere forhold mellom mennesker. Mest kjent i Norge er hun for Under Kirsebærtrærne fra 2015, som forteller historien om den aldrende Tokue som med sin spesielle pannekakeoppskrift blir redningen for matboden til den unge kokken Sentaro. Gjennom emosjonell innlevelse og fokus på små, sjarmerende detaljer viser Kawase sin eksepsjonelle evne til å fange de små og store dramaene i folks liv.

Med sin nyeste film, Mødre, er det åpenbart at Kawase slutter ringen i bearbeidelsen av sitt eget barndomstraume. Her tar hun oss med inn i tanke- og følelseslivet til et par som ønsker seg barn, og til en mor som forlater sitt barn.

Bong Joon-ho

Bong Joon-ho var på alles lepper da hans nyeste film Parasitt hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Cannes i fjor. Filmen mottok ekstatiske anmeldelser fra filmkritikerne og spådommer om en opplagt Gullpalmen-vinner fra bookmakerne. Det ble den da også, som den første koreanske filmen noensinne, og begeistringen ble ikke snauere da den i tillegg dro hjem en Oscar-statuett for beste film. Nå er vi svært stolte over muligheten til å presentere bredden i filmografien til denne eksepsjonelle regissøren, for Parasitt topper en karriere bestående av mange godbiter som de færreste har sett.

Barking Dogs Never Bite 2

"Barking Dogs Never Bite" av Bong Joon-ho

I debutfilmen Barking Dogs Never Bite ser vi Bongs umiskjennelige bruk av sort humor og satire, før han dykker inn i seriemorderformatet med Memories of Murder, et av de store høydepunktene i hans karriere, der vi også introduseres for den fantastiske skuespilleren Song Kang ho, som også spiller i Parasitt. På årets program viser vi også den glitrende thrilleren Mother, og Bongs internasjonale gjennombrudd, den dystopiske sci-fi-fabelen Snowpiercer.

Helt fra starten demonstrerer Bong en usedvanlig evne til å kombinere børs og katedral, og til å veksle mellom sjangere. Hvis du digget Parasitt er det bare å benytte sjansen til å få med deg flere av Bong Joon-hos filmer, som er vanskelige å finne på ordinære strømmetjenester.

Filmer av Michel Franco:

Filmer av Naomi Kawase:

Filmer av Bong Joon-ho: