Sørfond-støttede filmer på årets festival

Under Film fra Sør kan du se de nyeste filmene som har mottatt støtte fra produksjonsfondet Sørfond.

Vi er stolte av å kunne presentere de nyeste filmene som har mottatt støtte fra Sørfond. Filmfondet, som driftes av Festivalkontoret i samarbeid med Norsk filminstitutt, støtter filmprosjekter fra utviklingsland der midler til filmproduksjon ofte er begrenset av politiske eller økonomiske årsaker. Midlene i fondet kommer fra Utenriksdepartementet. På årets program finner du fem Sørfond-støttede filmer, fiksjon- og dokumentarfilmer fra vidt forskjellige steder i verden.

Sunless Shadows av Mehrdad Oskouei får endelig norsk premiere under Film fra Sør, etter at den åpnet den anerkjente, nederlandske dokumentarfestivalen IDFA i 2019. I sin nye film om kriminell ungdom i Iran retter regissør Oskouei fokuset mot jenter som soner for drap på et mannlig familiemedlem. Ved hjelp av personlige videobrev fra intervjuobjektene i jentefengselet får vi et intimt innblikk i hvordan deres familierelasjoner påvirket de fatale valgene de tok.

I Karnawal møter vi Cabra, en rebelsk tenåring som bor sammen med sin mor i Quebrada på grensen mellom Bolivia og Argentina. Han drømmer om å bli en profesjonell Malambo-danser, og øver til det store årlige karnevalet der han skal opptre på hovedscenen og kjempe i det lokale Malambo-mesterskapet. Midt i forberedelsene dukker plutselig den fraværende og turbulente faren opp, noe som byr på problemer.

I peruanske Contactado blir vi kjent med den avdanka profeten Aldo og Gabriel, en ung mann som nærmest forguder den gamle profeten. Med utgangspunkt i dette snurrige vennskapet forsøker de to å gjenoppta forkynnelsene som en gang forandret menneskers liv. Inspirert av Albert Camus’ roman «Den fremmede» har regissør Marité Ugás laget en film om temaer som tro og tvil, håp og desperasjon.

Map of Latin American Dreams 2

"Map of Latin American Dreams" av Martín Weber

Er du glad i filmer fra Latin-Amerika kan vi varmt anbefale dokumentaren Map of Latin American Dreams. Regissør og fotograf Martín Weber reiste rundt i Latin-Amerika mellom 1992 og 2013 og fotograferte menneskene han møtte, og ba dem om å skrive ned sine drømmer på en liten tavle. Flere år senere har han tatt med seg kameraet tilbake for å se om drømmene har blitt oppfylt.

Ønsker du derimot å besøke det afrikanske kontinentet er dokumentaren How to Steal a Country et skremmende innblikk i hva som skjer med et land preget av bunnløs korrupsjon. Den viser hvor galt det kan gå når Sør-Afrikas presidents tilsynelatende høyeste prioritet er å dele ut statens eiendeler til private aktører, med forbehold om evig troskap.

Sørfond-støttede filmer: