Buddha kollapset i ren skam av regissøren Hanah Makhmalbaf ble først vist under Film Fra Sør i 2007, men har fått fornyet aktualitet som et tidløst vitnesbyrd om unge jenter og kvinners situasjon under Taliban.

I fjellene i Afghanistan, i landsbyen Bamian hvor Taliban en gang sprengte de berømte Buddha-statuene, møter vi seks år gamle Baktay. Hun bor i en av grottene i fjellet sammen med sin mor og lillesøster. Baktay er ei sta jente med store mål i livet. Hun vil bli med nabogutten Abbas på skolen, men det er uoverkommelige utfordringer på hennes skolevei: Hun skal egentlig passe lillesøster, hun mangler kladdebok og penn, og som om ikke det var nok så må hun også overvinne en guttegjeng som har latt krigsleken gå altfor langt. Guttene har adoptert de voksnes vold, og anklager henne for å være spion.

Buddha kollapset i ren skam er en utrolig varm og rørende film som virker nesten skremmende autentisk, mye takket være fantastiske Nikbakht Noruz som spiller Baktay. Skuespillerne i filmen er alle amatører hentet fra lokalmiljøet, og de tomme grottene som viser hvor Buddha-statuene stod er majestetiske omgivelser for handlingen. Den umiddelbart minneverdige filmtittelen Buddha kollapset i ren skam er et sitat fra regissørens far, den kjente iranske filmskaperen Mohsen Makhmalbaf: «Selv en statue kan skamme seg når den er vitne til all denne volden og ondskapen som rammer disse uskyldige menneskene, og derfor kan den kollapse av skam.»

Panelsamtale

Etter visningen av Buddha kollapset i ren skam lørdag 20. november på Cinemateket, inviterer vi til panelsamtale. Moderator Liv Kjølseth (Generalsekretær Afghanistan komiteen) samtaler med Torunn Wimpelmann (Chr. Michelsens Institutt), den kvinnelige afghanske aktivisten Samina Ansari og Andre Mundal (Spesialrepresentant Kvinner, fred og sikkerhet. Multilateral avdeling. UD) om hva som nå vil skje i Afghanistan og betydningen av internasjonalt press: Hva kan norske myndigheter gjøre i sikkerhetsrådet i FN og på andre arenaer?

Arrangementet er en del av Det kritiske rom (DKR), Film fra Sørs tradisjonsrike forum for film og debatt.

Relaterte arrangementer

Relaterte filmer