I fjellene i Afghanistan, i landsbyen Bamian hvor Taliban en gang sprengte de berømte Buddha-statuene, møter vi seks år gamle Baktay. Hun bor i en av grottene i fjellet sammen med sin mor og lillesøster. Baktay er ei sta jente med store mål i livet. Hun vil bli med nabogutten Abbas på skolen, men det er uoverkommelige utfordringer på hennes skolevei: Hun skal egentlig passe lillesøster, hun mangler kladdebok og penn, og som om ikke det var nok så må hun også overvinne en guttegjeng som har latt krigsleken gå altfor langt. Guttene har adoptert de voksnes vold, og anklager henne for å være spion.

Buddha kollapset i ren skam er en utrolig varm og rørende film som virker nesten skremmende autentisk, mye takket være fantastiske Nikbakht Noruz som spiller Baktay. Skuespillerne i filmen er alle amatører hentet fra lokalmiljøet, og de tomme grottene som viser hvor Buddha-statuene stod er majestetiske omgivelser for handlingen. Den umiddelbart minneverdige filmtittelen Buddha kollapset i ren skam er et sitat fra regissørens far, den kjente iranske filmskaperen Mohsen Makhmalbaf: «Selv en statue kan skamme seg når den er vitne til all denne volden og ondskapen som rammer disse uskyldige menneskene, og derfor kan den kollapse av skam.»

Red.

Regissør

Hana Makhmalbaf (f.1988) er en iransk filmskaper, datter av de kjente filmskaperne Mohsen Makhmalbaf and Marzieh Makhmalbaf. Hun er kjent for filmene Joy of Madness (2003) som vant pris på filmfestivalen i Venezia, Buddha kollapset i ren skam (2007) som vant pris på filmfestivalen i Roma og Berlin, og Green Days (2009).

Denne filmen inngår i

DET KRITISKE ROM (DKR)

Originaltittel بودا از شرم فرو ریخت

Land Iran, Frankrike, Afghanistan

År 2007

Regissør Hana Makhmalbaf

Manusforfatter Marzieh Makhmalbaf

Fotograf Orstad Ali

Produsent Mayasam Makhmalbaf

Med Abbas Alijome, Abdolali Hoseinali, Nikbakht Noruz

Produksjonsselskap Makhmalbaf Film House, Wild Bunch

Distribusjon Storytelling Media

Spilletid 1t 21m

Språk Farsi

Undertekst Norsk

Sjanger Drama

Format 35mm

Aldersgrense A

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Relaterte arrangementer

Hva med disse filmene?