tir. 16.11
17:00 - 21:25
Vika 2

Umiddelbart etter visningen av President den 16 november på Vika kino, vil filmens regissør Camilla Nielsson være til stede i kinosalen for å svare på spørsmål fra publikum.

Om filmen

Et kynisk politisk maktspill står i fokus for den danske dokumentaristen Camilla Nielsson. Hun fikk være flue på veggen mens den zimbabwiske opposisjonspolitikeren Nelson Chamisa drev valgkamp i håp om på å vinne det første frie valget i Zimbabwe på flere tiår. I 2017 ble landets mangeårige diktator Robert Mugabe tvunget til å gå av etter et militærkupp, og landets visepresident Emmerson Mnangagwa ble midlertidig innsatt som landets nye sjef. Folk tok til gatene i store masser for å feire utsiktene til demokrati og nye, frie valg. Blant dem var den unge opposisjonspolitikeren Chamisa fra partiet MDC Alliance, som samlet et team og satte i gang sin egen valgkamp. Til tross for korstog mot korrupsjon og fattigdom med folkets støtte, skulle det vise seg vanskeligere for kandidaten å kjempe mot innarbeidede maktstrukturer enn han kunne forestille seg.

Danske Camilla Nielsson har også rettet kameralinsen mot Zimbabwe, i dokumentaren Democrats (2015). Med alle sine kontakter i landet og dype forståelse for emnet, lager hun en oppsiktsvekkende nærstudie av et universelt politisk maktspill. Hun har også unik tilgang til utfordreren Chamisas indre sirkel. På mesterlig vis formidler hun intensiteten i de politiske prosessene, og ikke minst frykten og utryggheten som følger når de som sitter med makta er villige til å bruke vold og pressmidler for å beholde styringen.

Relaterte arrangementer

Relaterte gjester

Relaterte filmer