fre. 19.11
18:15 - 19:43
Vika 3

25. januar 2013 var toårsdagen for starten på opprøret i Egypt som ledet til at Hosni Mubarak, landets president gjennom 30 år, ble avsatt. Tusenvis av mennesker tok på ny til gatene i anledning toårsdagen, og demonstrasjonene var preget av omfattende seksuelle overgrep, trakassering og vold mot kvinner. Regissør Samaher Alqadis beste venn var én av kvinnene som ble utsatt for dette.

Palestinskfødte Alqadi setter hendelsene den dagen under lupen, og ved hjelp av arkivmateriale og hjerteskjærende vitnesbyrd drøfter hun hva det innebærer å være kvinne i Midtøsten i dag. As I Want er en personlig, essayistisk dokumentar. Alqadi ser på sin egen rolle som både mor og datter i lys av de patriarkalske strukturene hun har levd under siden barndommen. Kameraets blikk føles aldri passivt, verken når Alqadi skildrer de egyptiske kvinnenes kampvilje eller når hun selv går inn i direkte konfrontasjoner med menn i gatene. Resultatet er en særdeles gripende og sterk dokumentar.

«As I Want er en film dryppende av raseri – mot de selvrettferdige mennene som kontrollerer det offentlige rom uten konsekvenser; mot institusjonene for utdanning og religion; mot det uansvarlige politiske etablissementet som har gitt rom for at denne sykdommen kunne spre seg.» – Middle East Eye

Atli Bjarnason

Regissør

Samaher Alqadi er en palestinsk filmskaper. Hun vokste opp i flyktningleiren Jalazone på Vestbredden, og jobbet for det palestinske kulturdepartementet før hun begynte å studere ved Cairo Higher Institute of Cinema i Egypt. Hun har regissert og produsert flere kortdokumentarer. As I Want er hennes første fullengde dokumentar.

Denne filmen inngår i

Spesialvisninger SØRFOND

Land Egypt, Frankrike, Norge, Palestina, Tyskland

År 2021

Regissør Samaher Alqadi

Manusforfatter Samaher Alqadi

Fotograf Samaher Alqadi, Karim El Hakim

Produsent Karim El Hakim, Jørgen Lorentzen, Nefise Özkal Lorentzen

Med Samaher Alqadi

Produksjonsselskap Idioms Film, Kaske Film, Prophecy Films, Temps Noir, Integral Film

Spilletid 1t 28m

Språk Arabisk, Engelsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Hva med disse filmene?