fre. 12.11
18:00 - 19:49
Vega 1
søn. 21.11
14:30 - 16:19
Vega 1

Y er en filmregissør i midten av 40-åra som caster skuespillere til sitt nye prosjekt, som er inspirert av den palestinske aktivisten Ahed Tamimi. Han får en overraskende invitasjon til å vise en av filmene sine i en liten landsby i utkanten av Arava-ørkenen, noe noe han anser som et behagelig avbrekk fra en slitsom casting-prosess. Det tar ikke lang tid før propellflyet hans lander i dalen hvor bygda ligger, og han blir entusiastisk mottatt av en ung kvinne som beundrer hans filmer. Hun er lederen av det lokale biblioteket og den som sendte ham invitasjonen. Fra et lekent og flørtende første møte går imidlertid ting ganske galt: Biblioteklederen og alle oppmøtte til filmvisningen blir skyteskiven for det som egentlig er regissørens angrep på landets kulturminister.

Regissør Nadav Lapid vant Gullbjørnen på Berlinalen i 2019 for Synonyms, og retter her skytset mot Israels kulturmyndigheter for deres forsøk på å kneble ytringsfriheten. Det er nemlig svært begrenset hva man har anledning til å uttale seg om i den israelske offentligheten som kunstner, og man må signere papirer om at man godtar dette. Lapid vet å trekke mest mulig dramatikk ut av hva det betyr for en kunstner som opplever seg grunnleggende krenket av en slik praksis. Hovedrollen er glitrende og til tider heseblesende spilt av skuespiller og koreograf Avshalom Pollak. Vi får her servert en stor politisk sak i miniatyr, som løfter fram den grunnleggende diskusjonen om frihet til å ytre seg i et demokratisk samfunn.

Lasse Skagen

Regissør

Nadav Lapid (f. 1975) er en regissør fra Tel Aviv. Han debuterte med filmen Policeman (2011) som vant en rekke priser på internasjonale festivaler. Etter det kom filmer som The Kindergarten Teacher (2014), Synomyms (2019) og senest Ahed's knee (2021).

Denne filmen inngår i

HORISONTER

Originaltittel הַבֶּרֶךְ‎

Land Israel, Frankrike, Tyskland

År 2021

Regissør Nadav Lapid

Manusforfatter Nadav Lapid, Haim Lapid

Fotograf Shai Goldman

Produsent Osnat Handelsman-Keren, Judith Lou Lévy, Eve Robin, Maren Ade, m.fl.

Med Avshalom Pollak, Nur Fibak, Oded Azulay

Produksjonsselskap Arte France Cinéma, Decia Films, Komplizen Film, Les Films Du Bal, Pie Films, ZDF/Arte

Distribusjon Kinology

Spilletid 1t 49m

Språk Hebraisk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Format DCP

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Hva med disse filmene?