Spotlight Iran

Gjennom sterke historier setter vi søkelyset på Iran under årets festival.

Med en fascinerende miks av fortellerkunst av ypperste klasse, setter vi søkelyset på Iran under årets Film fra Sør-festival, gjennom utvalgte filmer, samtaler, regissørbesøk og ulike arrangementer. Vi løfter frem kvinnelige regissører, med base både utenfor og i Iran som, med sine sterke historier, fanger den unike og samtidig universelle iranske folkesjelen.


Australsk-iranske Noora Niasari med Sundance-vinneren SHAYDA, en sterk og vakkert utformet historie om den persiske moren Shayda og hennes 6 år gamle datter Mona, som har søkt tilflukt på et krisesenter i Melbourne. Visningen av filmen på Vika kino tirsdag 14.11 er et samarbeid med Cinema Tehran, Oslo, og det blir servering av iransk mat og diktopplesning ved Fatemeh Ekhtesari før filmen starter.

Amerikansk-iranske Maryam Keshavarz står bak dokumentaren THE COLOR OF LOVE om fryktløse kvinner i Iran, dramaet CIRCUMSTANCE som utfordrer våre forestillinger om kvinner, kjærlighet og maktforhold i Iran, og THE PERSIAN VERSION en screwball-komedie og familiedrama med krutt, hvor Leila som ung iransk-amerikaner i New York er revet mellom to kulturer, og desperat prøver å finne balansen mellom hennes motstridende identiteter. Keshavarz kommer som gjest på festivalen og presenterer filmene sine.


Animasjonsperlen THE SIREN av Sepideh Farsi skildrer utbruddet av Iran-Irak-krigen i 1980, gjennom 14 år gamle Omids kamp for å rømme fra en beleiret by. Farsi lever i eksil i Paris, men har gjennom alle sine filmer beholdt et nært og inderlig forhold til sitt hjemland.

Med Dokumentaren SEVEN WINTERS IN TEHRAN av tyske Steffi Niederzoll tar vi i Det kritiske rom opp situasjonen for kvinners rettigheter i Iran, i overkant av ett år etter at Mahsa Amini ble drept. Niederzoll`s dokumentar forteller historien om 19-år gamle Reyhaneh Jabbari og hennes skjebnesvangre møte med det svært kvinnefiendtlige rettssystemet i Iran.

I samarbeid med Norsk PEN er vi også svært glade for å presentere Fredsprisvinner Narges Mohammadi`s rystende dokumentar WHITE TORTURE, som er basert på hennes bok ved samme navn. Med utgangspunkt i dokumentaren løfter vi frem den utrolige menneskerettighetskampen som Mohammadi har kjempet gjennom mange år, og som samlet har gitt henne fengselsdommer på totalt 31 år.

I tillegg viser vi Ahmazadeh`s CRITICAL ZONE, som vant årets hovedpris i Locarno, og nå har ført til at han ikke lenger får lov til å lage film lenger av iranske myndigheter.