lør. 13.11
17:15 - 19:04
fre. 19.11
18:00 - 19:49

Konseptet Kung fu-film nådde nye høyder på 1970-tallet med Bruce Lee som gallionsfigur. The Way of the Dragon er den eneste filmen som Lee skrev, regisserte og spilte i. Lee spiller en hongkonger fra bygda som blir invitert til Roma (!) for å forsvare onkelens restaurant fra lokale bøller. Fra en Jacques Tati-aktig stumkomedie om moderne fremmedgjøring på Romas flyplass, beveger filmen seg over til noe som ligner en romanse for deretter å slå ut i reinspikka action.

Lees rollefigur samler restaurantens ansatte til en formidabel, om enn noe komisk, kampklar gjeng, som settes opp mot en multietnisk masse av lokale tøffinger. Filmen kulminerer i sin siste slåss-scene som er satt inne på Colosseum med Lee mot Chuck Norris, og er en av de største, klassiske scenene innenfor sjangeren noensinne. Karismaen til Lee legemliggjør Hongkongs kraft, tempo og dristighet, og i kampkoreografien fremstår han som inkarnasjonen av en utfordring til Hongkong og Kinas koloniale historie. Filmen ble opprinnelig forbudt for kinovisning i Norge.

Shelly Kraicer

Regissør

Bruce Lee (Li Xiaolong, 1940–1973) ble født inn i en kunstnerisk familie i San Fransisco, og vokste opp i Hongkong. Lee startet som barneskuespiller og utviklet senere kampsport-/filosofi-hybriden Jeet Kune Do. Han oppnådde legendestatus med en lang rekke vilt populære kamsportfilmer som ble laget i Hongkong og Hollywood.

Denne filmen inngår i

Hyllest til Hongkong

Originaltittel 猛龍過江

Land Hong Kong

År 1972

Regissør Bruce Lee

Manusforfatter Bruce Lee

Fotograf Tadashi Nishimoto

Produsent Raymond Chow, Bruce Lee

Med Bruce Lee, Nora Miao, Chuck Norris, Ping-Ou Wei

Produksjonsselskap Golden Harvest Films, Concord Productions, Golden Harvest Company

Spilletid 1t 49m

Språk Mandarin, Kantonesisk, Engelsk, Italiensk

Undertekst Engelsk

Sjanger Spenning, Klassiker

Format DCP

Aldersgrense 15

Lenker IMDb Film Fra Sør: Introduksjon til Hongkongs filmhistorie

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Hva med disse filmene?