Land i fokus: Mexico

Bli bedre kjent med Mexico gjennom sju ulike filmfortellinger, fra det som både er et samfunn preget av store utfordringer og en svært spennende filmnasjon.

Mexico har lenge vært et populært reisemål med stor innflytelse på den norske helgematen. Men bak hvite strender og fredagstaco finner vi et land som står overfor samfunnsutfordringer som narkokrig og korrupsjon, og lite tilsier at dette kommer til å forandre seg med det første.

Landet som fikk sin første president fra venstresiden i 2018 under slagordet «Velferd for alle», har foreløpig ikke gjennomgått de store endringene som ble lovet. Regjeringen MORENA ledet av Andres Manuel Lopez Obrador kjemper en meget vanskelig kamp mot landets elite som ikke uten videre er villig til å endre politisk kurs etter 30 år med mørkeblått styre og en stadig voksende og mer brutal krig med narkokartellene.

På samme tid som den politiske situasjonen i Mexico er spent har en rekke spennende filmkunstnere markert seg det siste året, og flere av dem er debutanter. Derfor ha vi valgt Mexico som fokusland under årets festival.

På årets program bør du blant annet få med deg Fernanda Valadez’ stillferdige Identifying Features om en mors jakt etter sin sønn på grensen til USA, og Samuel Kishi Leopos The Wolves som handler om hvordan det er å vokse opp som immigrant i USA. Vi anbefaler også at du tar en kikk på Joshua Gils mystiske og særdeles vakre Sanctorum, som handler om et fattig urfolkssamfunn i Mexico som produserer marihuana for de beryktete narkotikakartellene.

Vivos 1

"Vivos" av Ai Weiwei

Årets åpningsfilm er også fra Mexico, og Michel Francos New Order er en knyttneve av en film. Franco legger ingenting imellom når han tegner opp et dystopisk framtidsscenario for Mexico, om hva som kan skje dersom det øverste samfunnslaget ikke tar et større ansvar. I tillegg har du muligheten til å få med deg to av hans tidligere filmer, After Lucia og Daniel & Ana.

Er du fan av dokumentarfilm er Ai Weiweis Vivos, som forsøker å nøste opp i hendelsene som inntraff 26. september 2014 da en buss med studenter ble angrepet av maskerte gjerningsmenn, noe for deg. Filmen vises sammen med en forhåndsinnspilt samtale om den massive tvangsforsvinningen mellom Susanne Normann fra Senter for utvikling og miljø og forfatter John Gibler, som har skrevet flere bøker om narkokartellenes virke og dynamikk i Mexico, blant annet i boken «To Die in Mexico» (2011) som handler om det å være journalist i landet.

Vi håper du tar deg tid til å bli litt bedre kjent med Mexico på årets festival!

Filmer i seksjonen: